Den eneste klassen som hadde lærer

Seks av sju faglærere på førstetrinnet på helse- og oppvekstfag ved Glemmen videregående var ute i streik. Dermed var det kun klassen til Hilde Enoksen som fikk en tilnærmet normal første dag.

Klasse med lærer

Hilde Enoksen har sitt første møte med sin klasse. Hun er den eneste kontaktlæreren ved helse- og oppvekstfag som ikke er ute i streik.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Det var litt spesielt å ta imot alle elevene når jeg var den eneste læreren, sier Enoksen etter at første skoledag er over.

– Samtidig støtter jeg lærernes streik, men jeg synes synd på elevene som ikke fikk møte sine kontaktlærere.

Hun er organisert i sykepleierforbundet, og kommer dermed ikke til å bli tatt ut i streik denne gangen. Det er derimot 99 andre lærere ved Glemmen, og dermed ble det en relativt amputert dag for de om lag 500 førsteklassingene som hadde sitt første møte med den videregående skolen i dag.

Glemmen

Rundt 500 elever startet i dag i førsteklasse ved Glemmen videregående skole. Her får de informasjon av rektor Gunhild Rosnes og elevrådsleder Chris Stian Johansen.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Møter opp for å ha gym

Timeplan

Timeplanen er blitt relativt amputert. Kun et par timer med gym er det elevene ved seks av sju klasser på Helse og oppvekstfag får gjennomføre.

Foto: Espen Torgersen / NRK
Glemmen

Det var tomt i helsefløyen ved skolen.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Jeg synes det går bra. Elevene følger med og er rolige. Kaoset vil vel kanskje oppstå om dette trekker ut i tid. Foreløpig har vi hatt en fin start, tross alt, sier rektor ved Glemmen, Gunhild Rosnes.

I fløyen for helse- og oppvekstfag, var det til tider litt kaotisk i gangene. Elever satt alene på klasserom og ventet på at avdelingslederne skulle komme og ønske dem velkomne og gi dem informasjon om hva de skulle gjøre videre.

– Vi må følge spillereglene og bare informere dere. Vi kan ikke drive undervisning, sa utdanningsleder ved helse- og oppvekstfag, Anne Marit Skovly. Etter det var skoledagen slutt for seks av de sju klassene.

– Nå skal vi ikke tilbake før på torsdag. Da skal vi ha gym, forteller elevene Victoria Helen Gjølberg og Karoline Øyfoss Gjørring.

– Og hvordan er det?

– Det er litt kjipt, egentlig, sier de.

Får problemer om streiken utvides

For elevene ved Hilde Enoksens klasse ble det derimot full pakke – og det var egentlig helt greit.

Fredrik Kristiansen

Fredrik Kristiansen var en av få elever ved helse- og oppvekstfag som fikk en normal skoledag i dag.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Det er alltid bra å komme litt i gang med faste rutiner igjen, sier Fredrik Kristiansen som gleder seg til å ta fatt på utdannelsen.

– Jeg har full forståelse for hvorfor de streiker og jeg er enig med dem, sier kontaktlærer Hilde Enoksen.

– Dette var jo på agendaen i våres med Sykepleierforbundet, så jeg vet hvorfor de streiker og jeg kjenner vet hvorfor det er en konflikt. Ellers prøver vi å ikke la det gå ut over arbeidsdagen for oss som er her, men halve staben er jo borte.

Enoksens klasse mister dog tre timer denne uken på grunn av streiken. Etter planen skal de undervises i fellesfag på fredag, men der kommer det ingen lærer.

– Om det blir en utvidelse av streiken, så vil sannsynligvis flere av våre lærere gå ut i streik, og da vil vi få problemer, forteller rektor Gunhild Rosnes.

LES OGSÅ:

– Trist for førsteklassingene

Da NRK møtte streikevaktene utenfor skolen, innrømmet de at det ikke var noe særlig å streike på første skoledag.

– Det er jo trist, spesielt for dem som starter i førsteklasse. Men vi står bak streiken, sa en av dem.

Elevrådsleder Chris Stian Johansen talte til de ferske elevene under en fellessamling på morgenen i dag og ønsket dem velkommen til skolen.

– De kan i alle fall forvente at de blir tatt godt imot av lærere og andre elever. De skal nok få en fin førstedag på tross av omstendighetene, sier han.

– Hvordan kommer streiken til å prege elevene?

– Det er vanskelig å svare på, men det er jo kontaktlærere som blir tatt ut. Dermed må elevene bli kjent med avdelingslederne i stedet. Når streiken er over, så får de møtt kontaktlærerne, avslutter han.

Rektor Gunhild Rosnes på Glemmen VGS om årets skolestart og skolestreik.
Hilde Enoksen er eneste lærer som ikke er i streik blant kontaktlærerne på Helse- og sosialfag på Glemmen VGS i Fredrikstad.