Hopp til innhold

Demonstrerte mot Sian: – Man må bruke ytringsfriheten sin

Unge personer i basketak, hærverk og kaos er det etterlatte inntrykket etter at den antiislamske gruppa Sian demonstrerte i Drammen. Jesper, Elend og Miran forteller hvorfor de var der.

Jesper Strøm, Elend Kalid og Miran Kalid var motdemonstranter på Sian-demo

Jesper Strøm, Elend Kalid og Miran Kalid var motdemonstranter på Sian-demo

Foto: Shad Madian / NRK

Det var høy temperatur på Strømsø torg under lørdagens demonstrasjon.

Sian-medlemmer sto på plassen og kritiserte islam. Sinte motdemonstranter kastet egg, tomater, poteter, steiner og glass over gjerdene.

Politi og motdemonstranter under SIAN-markering i Drammen.

Det ble kastet egg, steiner, poteter og tomater inn mot demonstrantene fra Sian.

Foto: AZAD RAZEI / NRK

Mange av motdemonstrantene var ungdommer. Politiet har hatt bekymringssamtaler med foreldrene til flere, blant dem foreldrene til en elleveåring.

NRK har snakket med tre personer fra Drammen som var på demonstrasjonen.

«Jeg ble redd. Det var mye som skjedde på en gang. Politiet brukte tåregass, folk var sinte og voldelige, og det var ganske skummelt innimellom.»

Elend Kalid

Elend Kalid (17) kom til Strømsø torg sammen med broren sin Miran.

Han sier han ble redd da det sto på som verst. Sian hadde på forhånd varslet at de ville brenne Koranen «dersom politiet ikke oppførte seg».

– Det gikk egentlig greit, for det endte jo med at de ikke brant koranen, noe de hadde truet med at de skulle gjøre. Men så var det synd at noen lagde vold og uro bak sperringene. Og så så jeg at politiet tok ungdommer og sånt, sier Elend.

Fem personer, fire av dem mindreårige, ble innbrakt av politiet for ordensforstyrrelser under demonstrasjonen.

– Jeg er også veldig glad for at vi fikk roa ned mange av ungdommene og at mange av dem hørte etter. Men så er det alltid noen som ikke klarer å kontrollere seg, og da blir det kaos, sier han.

«Sians måte å kritisere religion på, som i seg selv ikke er vondt, er ikke saklig. Jeg føler de ønsker å skape bråk.»

Jesper Strøm motdemonstrant Sian-demo Drammen

Jesper Strøm (20) dro alene rett fra jobb til demonstrasjonen. Han hadde vært på Sian-demonstrasjoner før som motdemonstrant.

– Noe av det jeg hører mest, er poenget med at de helst burde bare fått stått der alene og at ingen hadde hørt på det de sier. Det er jeg prinsipielt enig i, fordi de ikke går inn i noen interessante temaer eller debatter innen religionsfrihet i et moderne samfunn, sier Jesper.

Likevel mener han det er riktig å vise at man er imot.

– Man må bruke ytringsfriheten sin.

Sian-demonstrasjon i Drammen

Jesper hadde med seg et skilt hvor det sto «Fuck Sian»

Foto: Heiko Junge / NTB

«Fuck Sian»-skiltet hans ble fanget opp av flere fotografer. Jesper sier selv at det er en usaklig beskjed å komme med, men sier det også er sånn fra Sians side.

– Jeg ville ikke bråke noe spesielt, eller gjøre noe som ble stoppet av politiet, som å riste i gjerdet. Men prinsipielt så er jeg ikke imot det heller. Jeg skjønner veldig godt at folk blir sinte og reagerer når Sian i bunn og grunn hetser din kultur, levemåte og identitet.

«Ungdommene reagerte heldigvis veldig fint. De hørte på meg, og jeg er veldig takknemlig for at de gjorde det. Jeg prøvde så godt jeg kunne.»

Miran Kalid

Miran Kalid (31) er storebroren til Elend. Han sier han var der for å forhindre voldelige hendelser, men at han også ville vise at han er imot Sian.

– Vi er helt imot at man skal kaste stein og liknende, så jeg prøvde å få de som drev med både det og eggkasting til å slutte. Ungdommene reagerte heldigvis veldig fint. De hørte på meg, og jeg er veldig takknemlig for at de gjorde det. Jeg prøvde så godt jeg kunne, sier Miran.

Han syns ikke det er greit at Sian fikk holde demonstrasjon under en pandemi. Svaret fra kommunen og politiet, er at retten til å ytre seg er sikret gjennom grunnloven og overordnet smittevernloven.

Miran har bodd i Drammen mesteparten av livet sitt, men aldri opplevd noe lignende.

– Det eneste Sian gjør er å oppfordre til vold, uro og kaos. Og det er ikke noe vi vil ha. Jeg synes det er trist. Jeg har bodd her i 20 år. Jeg har ikke sett så mye vold og uro her i byen som på lørdag, og det er vondt. Skikkelig vondt.

Sian nekter for rasisme

Sian hadde på forhånd fått godkjenning til å holde demonstrasjon i Drammen. Gruppas leder Lars Thorsen henvendte seg ofte direkte til de oppmøtte:

– De gutta som står der, de er voldsvillige, sa han blant annet i mikrofonen.

Thorsen har tidligere blitt dømt for hatefulle ytringer.

Sian-hamar

Sian-leder Lars Thorsen under en demonstrasjon på Hamar.

Foto: Mats Sparby / Mats Sparby

Han benekter at han og Sian med vilje provoserer motdemonstranter. Han er også uenig i at de oppfordrer til vold.

– Nei, saken er at vårt blotte nærvær, det at vi lever, er en provokasjon. Vi utsettes for vold uansett om vi åpner munnen eller ikke. Vi har rett som alle andre til å bruke det offentlige rom til politisk virksomhet, sier han til NRK.

– De vi har snakket med, mener dere sprer rasisme og nazisme?

– Det er tøys. Det vi forteller, det er teologiske fakta. Det er ikke rasistisk å fortelle teologiske fakta. Nazisme har ingenting å gjøre i denne debatten. Når folk ikke har argumenter, da kommer denne typen anførsler, sier han.

Politiets råd til unge

Sinte motdemonstranter forsøkte å overdøve Sians budskap.

«Dere sprer rasisme!»

«Allahu akhbar (Gud er størst)»

Noen ropte, noen gråt, noen sto rolig og så på. Rundt 150–200 personer møtte opp på demonstrasjonen, ifølge anslag fra politiet.

SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge), demonstrerer på Strømsø Torg i Drammen lørdag.

Politiet jobber med å gå igjennom videomateriale for å se om det skal tas ut siktelser etter demonstrasjonen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Politiet brukte tåregass for å hindre at motdemonstranter rev ned gjerdene rundt Sian. Også motdemonstranter og Sian-sympatisører barket sammen utenfor gjerdene.

Tina Berg er seksjonsleder for etterforskning og etteretning drammen.

Tina Berg er seksjonsleder for etterforskning og etterretning i Drammens-politiet.

Foto: Privat

Seksjonsleder for etterforskning og etterretning hos politiet i Drammen, Tina Berg, sier det er bekymringsfullt at så mange unge samler seg i sentrum, spesielt når men vet hva som ble utfallet.

Hun synes det er positivt at mange engasjerer seg, men råder motdemonstranter til å ikke la seg provosere.

– Det var såpass unge mennesker som utførte disse handlingene. De bør heller vise sin uenighet på en annen måte, sier Berg.

Det er ikke tatt ut noen siktelser etter demonstrasjonen, men politiet jobber med å gå gjennom videomateriale, sier Berg.

Anbefalte å droppe demonstrasjonen

Drammen kommune anbefalte Sian å ikke holde demonstrasjonen nå, fordi det kunne være vanskelig å overholde smittevernregler. Ifølge kommunen har søkere til markeringer for blant annet 8. mars og 1. mai droppet å holde de av hensyn til smittevern.

Sian-lederen sier hans demonstrasjonen var viktigere.

– Kvinnesak er et tilbakelagt stadium. Kvinner har like rettigheter. Og arbeiderne har rettighetene de slåss for en gang i tiden. Det er mer symbolmarkeringer. Det vi holder på med, er en ekte, reell politisk sak. Islamproblemet er et større problem enn for eksempel svartedauden, sier Thorsen.