Hopp til innhold

Demonstranter risikerer utvisning

To palestinske gutter risikerer å bli utvist fra Norge. Palestinas ambassadør fordømmer steinkastingen.

Illustrasjonsbilde: Demonstrasjon mot Israels ambassade i Oslo 29.12.2008
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Tirsdag ettermiddag ble fire av de siktede løslatt etter å ha sittet i varetekt over natten som følge av gårsdagens demonstrasjon utenfor Israels ambassade i Oslo .

De fire andre, alle rundt 16 år, ble løslatt etter avhør natt til tirsdag. Alle er siktet for vold mot politiet.

- Den vanlige straffen for vold mot politiet er ikke bøter, men fengsel, sier jourhavende politiadvokat Øyvind Havnevik i Oslo politidistrikt til NTB.

Nå risikerer i tillegg to palestinske gutter som bor på asylmottak å få sine søknader avslått, og bli sendt ut av landet.

Flere hundre personer demonstrerte mandag kveld utenfor Stortinget mot de israelske krigshandlingene i Gaza. Etter markeringen fortsatte demonstrasjonen utenfor Israels ambassade i Parkveien.

Brøt seg gjennom sperringene

Demonstrasjonen tok en dramatisk vending da flere personer brøt seg gjennom sperregjerdene som var satt opp foran ambassaden. Demonstrantene kastet også steiner og brennende gjenstander mot politiet. I tillegg ble det avfyrt nyttårsraketter.

Politiet svarte med å bruke tåregass mot demonstrantene.

I tillegg til risiko for fengselsstraff og utvisning, kan de pågrepne demonstrantene sannsynligvis vente seg forelegg i størrelsesorden 6-8.000 kroner.

Fordømmer

Den palestinske ambassadøren i Norge, Yassir Najjar, fordømmer dem som kastet stein på politiet under demonstrasjonen.

Men han håper likevel at politiet vil ha forståelse for at kanskje ikke alle kjenner til norske lover:

- Noen nykommere forstår kanskje ikke loven eller språket her, og jeg håper politiet kan vise forståelse for det. Men jeg synes det som har skjedd er fullstendig galt og bryter med loven, sier Najjar til NRK.