Demens-regler gir dyrere sykehjem

Nye sykehjem kan ikke lenger bygges i flere etasjer - noe som vil svi på pungen for kommunene.

Sykehjem, eldreomsorg, pleiere

Demente har behov for små og oversiktlige arealer, som er lett å orientere seg i, sier Wenche Sydvold, spesialkonsulent for omsorgstjenesten i Fredrikstad kommune.

Foto: LAUNETTE Florian / PHOTOPQR/LA PROVENCE

Føringer fra Helse- og omsorgsdepartementet krever at nye sykehjem må tilpasses pasienter med demens. Det betyr blant annet at de bare kan ha én etasje.

Dermed er det behov for større tomter, noe som gjør at prisen blir høyere.

Det vil få konsekvenser for byggingen av et nytt sykehjem på Østsiden i Fredrikstad, sier leder for utbyggingsavdelingen i kommunen, Viggo Haugland.

– De nye føringene er en ufordring som både politkere og kommuneplanleggere ikke må glemme. Nye sykehjem krever større arealer enn vi tidligere har brukt og det betyr at man må ta noen vanskelige valg, sier Haugland til NRK.no.

Gått ut på dato

Tre år gamle Gressvik sykhjem i Fredrikstad har allerede gått ut på dato, ifølge de nye føringene fra departementet.

Wenche Sydvold, spesialkonsulent for omsorgstjenesten i Fredrikstad kommune, bekrefter at pasienter med demens må ha en helt spesiell tilrettelegging.

– Det er en brukergruppe som har behov for små og oversiktlige arealer, som er lett å orientere seg i. Det er også viktig at demente har enkel tilgang til utearealer, sier Sydvold.

Nye sykehjem må tilpasses pasienter med demens for å få statstøtte.