Hopp til innhold
Deichman Bjørvika
Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Deichmanske bibliotek

Oppsummert

Oslos hovedbibliotek har flyttet inn i nye, moderne lokaler i Bjørvika i Oslo. Deichman har 22 filialer spredt over byen.

 • Deler ut fotballbilletter på biblioteket

  Fotballklubben Skeid og Deichman-filialen på Torshov i Oslo har inngått et unikt samarbeid:

  Der kan barn og unge nå få hente billetter og låne skjerf og flagg til Skeids hjemmekamper, skriver Nordre Aker Budstikke.

  Biblioteket har også fått et eget Skeid-hjørne med fotballeffekter og bøker om fotballaget.

  Målet er å øke fotballinteressen og å sikre at alle har mulighet til å dra på kamp, uavhengig av økonomi.

  1. divisjon fotball 2022: Skeid - Brann (2-3)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Mindre tilbud på bibliotekene i Oslo fra 1. april

  Flere av bibliotekene i Oslo endrer åpningstider fra 1. april. Grunnen er at bibliotekarforbundet og Deichman er uenig om arbeidstid etter kl. 17.

  Dermed blir det færre timer med ansatte på jobb, og arrangementer på kveldstid vil avlyses eller flyttes til dagtid.

 • Besøksboom for Deichman på Romsås

  Deichman bibliotek på Romsås i Oslo fikk 80 prosent flere besøkende i fjor enn året før. Etter at biblioteket ble pusset opp og utvidet, har besøkstallet skutt i været.

  I alt 77.000 besøkende var innom biblioteket på Romsås i 2022.

  Kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) er glad for at lokalbiblioteket har blitt så populært, og tror det er flere årsaker til det:

  – For å være helt ærlig, så tror jeg det handler mye om at folk bor litt trangere, og folk er mye ute i nærområdet, og det at de har et så fantastisk sted som er en utvidet del av stua.

  – Det gjør at folk blir ordentlig glad i biblioteket sitt, og kommer hit ofte, sier Gamal til NRK.

  Ungdomskonsulent Ahmed Sultan mener at dette bør være starten på noe enda større for lokalbiblioteket:

  – Man burde oppgradert biblioteket enda mer. Fått inn mer midler og kanskje hatt noen flere etasjer.

  Bildet viser bokhyller med mange bøker og sittegrupper i biblioteket på Romsås. Fargerike hjerter og vimpler henger i taket.
  Foto: Bård Nafstad / NRK
 • Rekordtall for Deichman

  Oslos folkebibliotek Deichman hadde nær 4,6 millioner besøk i 2022. Det er ny rekord, og 1,5 millioner flere besøk enn i normalåret 2019.

  Tallene framkommer av Deichmans ferske årsberetning.

  – Det er helt fantastisk at så mange bruker biblioteket hver eneste dag. Bibliotekene våre er så viktige, og å bygge nytt bibliotek i Bjørvika var et kjempeløft for Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen.

  Biblioteksjef Knut Skansen mener det er tre hovedårsaker til den store veksten:

  – Oslo kommunes vedvarende satsing på bibliotek, det nye hovedbiblioteket i Bjørvika, og den iherdige innsatsen som hver dag blir lagt ned av mine kollegaer på Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter over hele Oslo, sier han via pressemeldingen.

  Det er også pene utlånstall å vise til: Utlån av bøker og andre medier var på nesten 1,9 millioner, mot om lag 1,7 millioner i 2019 og 1,6 millioner i 2021. Antall nyregistrerte lånere var på over 48 000, mot 26 000 i 2019 – og 42 000 i 2021.

  (NTB)

 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

Ønsker går i oppfyllelse. KORK, med blant andre Emil Solli-Tangen og Sigmund Groven, fremfører noen av melodiene det norske folk aller helst vil høre i august. Linn Skåber binder det hele sammen.