Skal gå fremst på 17. mai: - Dette kommer jeg til å huske resten av livet

Linderud skole fra Groruddalen feirer 50 år og får gå helt fremst i årets barnetog i Oslo. Fredag var det tid for generalprøve.

Generalprøve for Linderud skole

FÅR GÅ FØRST: Elevene på Linderud skole øver på å gå i tog. De har forventningene på topp, for i morgen skal de gå aller først og lede an i barnetoget i Oslo.

Foto: Katarina Theis-Haugan

– Dere kan hjelpe til med stangen! Da kan vi stille opp her! Har vi flaggene? Elin!

Med myndig stemme organsierer lærer og togleder Lars Corneliussen korpset og elevene på Linderud skole. Dagen før dagen har de generalprøve på hva de skal gjøre når de 17. mai får gå aller fremst i barnetoget gjennom Oslo-sentrum.

Albert Neziri

FLAGGBÆRER: Albert Neziri skal bære flagg og holde tale ved Wergelands grav. Han synes det er en ære.

Foto: Katarina Theis-Haugan

Skolen feirer 50 år i år, og er trukket ut til å gå først i årets 17.mai-tog i Oslo. Albert Neziri i 10.klasse har fått æren av å bære flagget.

– Jeg tror jeg kommer til å huske dette resten av livet.

En ære

Flagget som alltid bæres først i toget har en lang historie. Under 2. verdenskrig bodde åtti norske barn i eksil på et skotsk slott. De hadde det tøft og savnet livet i Norge. Markeringen av 17. mai ble derfor viktig, og flagget de brukte til å feire nasjonaldagen, er det samme som Albert Neziri nå øver på å bære riktig.

– Det er en ære å kunne holde silkeflagget, noe som er så historisk for Norge. Å få lov til å bære det gjennom byen, er stort, sier Neziri.

I tillegg skal 10. klassingen holde tale ved Wergelands grav på Vår Frelsers gravlund.

Hvordan er det med nervene?

– Jeg er litt nervøs. Jeg får øve litt i kveld, så er jeg godt forberedt.

På audiens hos ordføreren

Rektor Bjørn Ekren

NY SLØYFE: Rektor Bjørn Ekren har for anledningen ny 17.mai-sløyfe. Den har 7. klassingene laget til han.

Foto: Katarina Theis-Haugan

Etter at skolen har gått runden forbi slottet, er de invitert inn på Oslo rådhus av ordfører Fabian Stang. Der blir det fest.

– Akkurat nå er jeg veldig spent. Jeg er spent på om logistikken klaffer, at vi er på festningsplassen til riktig tid. Og jeg gleder meg til rådhuset, forteller rektor Bjørn Ekren.

På brystet har han festet en helt ny 17.mai sløyfe.

– Er den ikke fin? Det er noen elever fra 7. trinn som har laget sløyfene til oss.

Det blir en ekstra spesiell feiring av nasjonaldagen for Linderud skole i år.

– Jeg synes det er veldig stort. Rett og slett fordi vi får vist frem skolen vår og det fargerike felleskapet vi har. Vi gleder oss, sier rektor.

Lars Corneliussen er togleder

Lars Corneliussen står med ryggen til og organiserer toget. Han tror det kommer til å gå veldig fint når toget skal gå helt fremst i barnetoget i Oslo 17. mai

Foto: Katarina Theis-Haugan