De nye F-35-flyene skal vedlikeholdes på Rygge

Neste år starter byggingen av et motordepot for Norges nye kampfly på Rygge militære flystasjon.

F-35 landet for første gang på Ørlandet

De tre første F-35-jagerflyene landet i november på Ørland hovedflystasjon. Motorene til flyene skal vedlikeholdes på Rygge flystasjon i Østfold.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Avgjørelsen ble tatt av styret i AIM Norway torsdag kveld.

– Det er svært gledelig at styret i AIM Norway har fattet et vedtak om å etablere motordepotet på Rygge med ferdigstilling i 2020/2021, sier administrerende direktør i AIM Norway, Ove Haukåssveen i en pressemelding.

Haukåssveen sier til NRK at det er snakk om en stor satsing.

– Vi skal investere masse i teknisk utstyr. Der er vi midt i forhandlinger med leverandørene, så jeg kan ikke gå konkret inn på summer. Men vi snakker om flere hundre millioner kroner. Vi jobber med å få til så mange arbeidsplasser som mulig til Rygge, sier han.

– Et globalt perspektiv

AIM har et område på i underkant av 100 mål til rådighet på flyplassen.

Haukåssveen vil ikke si hvor mye av området som skal utvikles, men han bekrefter at det vil bli to separate bygg til henholdsvis vedlikehold og testing av flymotorene.

Det blir også vurdert å bygge en egen flyhangar.

– I første omgang er det primært snakk om vedlikehold av F-35 i Europa, men sekundært ser vi på dette i et globalt perspektiv, sier han.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) gleder seg over beslutningen.

– Understøttelse av militære luftsystemer er et av de prioriterte kompetanseområdene for samarbeid mellom forsvarssektoren og forsvarsindustrien i den nasjonale forsvarsindustrielle strategien, sier statsråden i en pressemelding.

De første av de nye F-35-flyene kom til Ørland flystasjon for kort tid siden. Totalt tar Norge sikte på å kjøpe 52 fly de neste årene.

Ove Haukåssveen

Administrerende direktør Ove Haukåssveen i AIM Norway sier at de vil investere flere hundre millioner kroner på Rygge.

Foto: Alexander H Groves / Alexander H Groves

USA vil investere på Rygge

Motordepotet til AIM skal bygges på det militære området på Rygge flystasjon i Østfold og skal stå ferdig om to til tre år.

– Etableringen er viktig både for AIM Norway som selskap, men også for norsk forsvarsindustris rolle og anseelse i markedet, sier Haukåssveen.

Tidligere denne uken ble det kjent at Rygge flystasjon i Østfold står oppført i den amerikanske kongressens 2018-budsjett med 10,3 millioner dollar.

USA vil bruke 90 millioner kroner på å gjøre Rygge flyplass i stand til å huse inntil fire F-22 Raptor kampfly ved behov.

De amerikanske planene skal drøftes bak lukkede dører i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité.