Hopp til innhold

De mest kuriøse beslagene i 2013

Smuglerne forsøkte å lure tollerne på Svinesund med både surkål og likkiste i år.

Tollbeslag 2013

Amfetamin i surkålen, alkohol i en likkiste og Rohypnol i hjemmebakt brød er blant det som har blitt oppdaget på Svinesund i løpet av året.

Foto: Tollvesenet

Også i år har tollerne på Svinesund hatt hendene fulle med å skille klinten fra hveten – eller rohypnolen fra hjemmebakt brød om du vil.

En rask titt på noen av beslagene fra året viser at smuglerne fremdeles prøver seg på de merkeligste bortforklaringer og gjemmesteder for varene de tar med seg ulovlig over grensa.

Alkohol i likkiste

Et av de desidert mest kuriøse smuglerforsøkene i år stammer fra oktober. En latvisk mann var tydelig utilpass og nervøs da begravelsesbilen han kjørte ble stanset på grensa.

Mannen fortalte at han fraktet en likkiste med en død nordmann i til landet. Han viste også frem dokumenter som skulle bekrefte historien.

Men i likkisten lå det slettes ingen død person. Kontrollen avdekket at kassen inneholdt 472 liter brennevin og 20.000 sigaretter.

– Likkister er noe vi i utgangspunktet ikke ønsker å sjekke og kontrollere. Det er en veldig spesiell måte å smugle varer på, sa kontorsjef ved tollkontoret på Svinesund, Wenche Fredriksen om smuglerforsøket.

Mannen ble senere dømt i Halden tingrett til fengsel i 36 dager. Han mistet også retten til å kjøre bil i Norge de neste to årene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Smuglet i likkiste

Den latviske mannen hadde gjemt nærmere 500 liter sprit og 20.000 sigaretter inne i likkisten.

Foto: Tollvesenet

Surkål og nybakt brød

Narkotika gjemt i matvarer har blitt en gjenganger for tollerne på Svinesund, og 2013 var intet unntak i så måte.

I årets første måned forsøkte en 38 år gammel mann å smugle med seg 3,5 kilo amfetamin inn i landet.

I bilen hadde han med seg to bøtter som skulle inneholde til sammen 10 kilo med surkål. Det gjorde de for så vidt også – men i tillegg lå det også flere poser med totalt 3,5 kilo amfetamin fordelt på de to bøttene.

Og i februar ble to smuglere fra Litauen stanset med 4000 Rohypnol-tabletter. Narkotikaen var bakt inn i to hjemmelagde brød.

Brødene var pakket inn i plast og merket med navnet til en butikk.

Helsevann og proteinpulver

Blant beslagene tollerne har gjort i år finner man flere tilfeller av forskjellige typer kosttilskudd og andre helseartikler.

I oktober ble en svensk mann stanset med proteinpulver og kosttilskudd til en verdi av 10.000 kroner. Mannen forklarte at han var på vei til NM i kroppsbygging.

Varene var ikke deklarert, og noe av det er også ulovlig å bruke i Norge.

I løpet av året ble også to menn stanset da de forsøkte å smugle med seg 80 liter helsevann inn i landet. De påsto at vannet var til eget bruk, men en nærmere sjekk viste at en av de to drev et eget firma som selger helsevann.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Beslag av kosttilskudd

Svensken hadde med seg kosttilskudd til en verdi av 10.000 kroner.

Foto: Tollvesenet

Glemte ID-papirer

Smugler stakk av fra tollerne

Bilen trillet ut i grøfta etter at smugleren la på sprang gjennom skogen.

Foto: Tollvesenet

Flere av smuglerne som har blitt tatt i år har kanskje vært i overkant ivrige på å lure seg unna tollerne.

I august fikk en øl-smugler kalde føtter da han oppdaget at det var tollkontroll på Rømskog. Mannen bråstoppet, kastet seg ut av bilen og løp til skogs.

– Han hadde det så travelt at han ikke tok seg bryet med å sette bilen i gir eller sette håndbrekk på, slik at bilen trillet bakover og endte rett i grøfta, sa kontorsjef ved Ørje tollkontor, Gro Lene Gundelsby.

Flere har vært så ivrige på å lure seg unna at de rett og slemt har glemt personlige ting sammen med den ulovlige lasten.

Smuglet ullvarer

To menn ble stoppet på grensen med en stor mengde ullvarer i februar.

Foto: Tollvesnet

I januar fant tollerne 4000 sigaretter i en koffert på en buss fra København. Ingen av passasjerene ville vedkjenne seg kofferten, men etter et raskt søk fant tollerne dokumenter med navnet til en av passasjerene sammen med sigarettene.

Og i mars stakk to polske menn av fra tollerne da de ble stanset på E18 i hver sin bil. De to smuglerne forsvant til skogs, men etterlot seg både pass og lommebøker i bilene.

Andre smuglere som muligens fikk «kalde føtter» er de to polakkene som kom over grensa i februar.

I bilen hadde de nemlig med seg ulltøfler til en verdi av over 100.000 kroner.

Pratet på seg anmeldelse

Metamfetamin-beslag i Ørje

Metamfetaminet var gjemt i bunnen på en bag.

Foto: Tollvesenet

Da vi oppsummerte smugleråret i fjor skrev vi at smuglerne hadde vært fulle av løgner, men én var i overkant ærlig i 2012.

Det siste kan muligens også sies om mannen som ble stanset med 200 liter sprit i november.

Bulgareren skulle egentlig slippe unna med et forenklet forelegg for smuglingen, men da han fortalte at han fikk 1500 kroner for turen ble han også politianmeldt.