– Jeg er ikke usosial og kjedelig

Er du en av dem som mener dataspilling er bortkastet tid? Ungdommene på Buskerud folkehøyskole er strengt uenig.

Reportasjen viser hva positivt ungdommene på Buskerud folkehøyskole får ut av ett år med dataspilling. Vi følger Stian Robstad som forteller om hva han lærer og om hvilke fordommer han har møtt om dataspilling. Vi møter Ragnar Tørnquist som er en av norges fremste dataspillutviklere som forteller om et stort jobbmarked innen dataspill.

I en sliten sofa sitter fire gutter med hver sin hvite spillkontroll i hånden. Blikket er festet på en lysende skjerm der Super Mario raser rundt i en liten rød bil på vei til mål.

– Yes, det er så sykt fortjent, jubler guttene i det spillkarakteren snurrer over målstreken.

Disse ungdommene går ett år på folkehøyskole for å gjøre det de liker aller best, nemlig å spille dataspill.

Les også:

Ønsker å bli profesjonelle dataspillere

Stian Robstad ved pulten

Stian Robstad ved pulten sin på folkehøyskolen

Foto: Merethe Åsegård

Buskerud folkehøyskole har to nyoppstarta linjer. En linje der studentene lærer å bli profesjonelle dataspillere og en linje der studentene lærer å lage dataspill.

– Her er plassen min, men det er litt rotete, smiler Stian Robstad og setter seg ned ved pulten der en dataskjerm lyser imot han.

Robstad ønsker å bli profesjonell dataspiller. Han sier linja gir han en gylden mulighet til å utviklere seg som spiller, noe han nytter godt av på flere måter.

– Jeg skriver engelsk hele tiden og må lære å kommunisere og samarbeide med folk over hele verden, sier han.

– Mange tror jeg er usosial

Stian Robstad

Stian Robstad spiller dataspill

Foto: Merethe Åsegård

Stain Robstad sier han har møtt mange fordommer om det å spille dataspill.

– Folk tror at vi som spiller spill bare sitter hjemme i kjelleren og ikke har sosiale antenner, sier Robstad og slår fast at det ikke er tilfelle.

– Nordmenn er gammeldagse og tror dataspill bare er lek og moro. Mange er ikke klar over hvor stor og viktig spillbransjen er blitt, sier Robstad.

Ettertraktet arbeidskraft

Ragnar Tørnquist

Ragnar Tørnquist

Foto: Merethe Åsegård

– Spillindustrien i Norge er i enorm vekst og vi trenger folk med gode spillkunnskaper, sier spillguru Ragnar Tørnquist.

Tørnquist er leder for ett av Norges største spillutviklingsselskap Red Thread Games og sier ungdommene er ettertraktet i arbeidsmarkedet.

– Det er flere jobber i spillindustrien, alt fra grafikere og kostymedesignere til tekstforfattere, sier han.