Datakollaps ved Sykehuset Østfold

Dataproblemene på sykehuset Østfold er neppe løst før over helga. Siden i går kveld har sykehuset vært prega av svarte dataskjermer.

Dataproblemene på sykehuset Østfold er neppe løst før over helga. Siden i går kveld har sykehuset vært prega av svarte dataskjermer.

Sykehuset Østfold har store dataproblemer for øyeblikket.

Det er store dataproblemer ved Sykehuset Østfold for øyeblikket. De ulike datasystemene fungerer hver for seg, men de fungerer dårlig seg imellom, ifølge kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen.

Slik har situasjonen vært siden i går ettermiddag. Telefonsystemet er også påvirket, men nødnummeret 113 virker fremdeles.

– Datasystemene våre henger ikke sammen seg imellom. Det kan bli forsinkelser på svar på ting og så videre, men vi har manuelle løsninger der hvor datasystemene våre ikke virker, sier Erlandsen til NRK.

– Ikke fare for pasientene

Kommunikasjonsdirektøren sier at det ikke skal være fare for pasientene.

Anne Grethe Erlandsen

Kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grethe Erlandsen.

Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

– Pasientene på sykehuset blir tatt hånd om på normal måte. Vi kan lese alle journalsystemene våre, så alt vil gå som planlagt for de inneliggende pasientene.

– Vi regner også med at de operasjonene som er planlagt kan gå som planlagt, og at poliklinikkene er i drift som vanlig.

– Blir utstyr som overvåker pasienter påvirket?

– Det blir ikke påvirket. Prøveanalyser går manuelt og da må de på en måte hentes manuelt også, sånn at de forteller ikke journalsystemet at blodprosenten er normal for eksempel, så det må vi gjøre manuelt, svarer hun.

Tar lengre tid å komme frem på telefon

Alt kommer dermed til å ta lengre tid ved Sykehuset Østfold så lenge det er problemer med datasystemet. Årsaken til dataproblemene er foreløpig ukjent.

– Folk kan ha problemer med å komme inn til sykehuset på telefon, og det vil de merke, sier Erlandsen til NRK.

Erlandsen tør ikke å si noe om hvor lenge dataproblemene vil vare.

– Foreløpig er det ingen som vet det, sier hun.