Lar seg ikke skremme av regn og vind

Vi dropper båten så fort uværet viser seg. Tre ganger så mange båtfolk trengte hjelp i juli i fjor i forhold til i år. Været får skylden.

Josefine Marina Gundersen og Arne Gundersen

TROSSER VÆRET: Familien Gundersen har trosset vær og vind for å komme seg til Hvaler. Målet er svenskekysten, hvis været tillater det.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det er ikke så veldig koselig, sier Josefine Marina Gundersen. Hun synes det er fryktelig kjedelig å være på båtferie med mamma og pappa når det regner og blåser.

Det er veldig stille

Kai Jensen, redningsskøyta Horn Rescue

Hun er ikke alene om å være oppgitt over sommeren 2015. Det er færre oppdrag for redningsskøyta, færre folk i gjestehavnene og færre folk på holmer og skjær.

– Møter nesten ingen

– Det er jo kjedelig når du ser at det er spådd drittvær og vind, når vi vet hvor perfekt det er med sol og varme. Men vi kan vel ikke regne med å få det hele tiden, sier Arne Gundersen.

Han og familien har tenkt seg nedover svenskekysten, men måtte søke ly i Son på vei fra Oslo. Nå har de kommet seg til Hvaler etter en skikkelig heisatur på søndag.

Skjærhalden gjestehavn, Hvaler

LEDIG: I Skjærhalden gjestehavn er det ikke alltid like lett å få seg en ledig plass. Men nå er det mulig å få lagt til i den populære havnen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Advarslene har stått i kø. Ikke reis ut med båt, pass på i vinden og mange båter tar inn vann.

Sommeren så langt har vært kald, våt og vindfull. Det bekrefter også skipper på redningsskøyta Horn Rescue på Hvaler, Kai Jensen.

Kai Jensen

STILLE: Kai Jensen på redningsskøyta Horn Rescue på Hvaler forteller om rolige dager.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi har lagt merke til at det er få på vannet. Vi er litt overrasket over at det er masse plass i gjestehavnene, og når vi assisterer båter, møter vi nesten ingen andre. Det er veldig stille.

Han forteller videre at oppdragene kommer i kladder.

– Folk er bedagelige, og det må være dønn fint vær for at de skal dra ut, sier han.

I juli i fjor hadde redningsskøyta på Hvaler 179 oppdrag. I år er det 65 i juli så langt.

– Fryktelig

Åge Halvorsen

KLAR: Etter varme i Spania håper Åge Halvorsen på flotte båtforhold. Så langt har det vært mye dårlig vær.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Åge Halvorsen har reist fra Asker og håper å nå Väderöerna i Sverige. Men så langt har han blitt stoppet av været.

– Det er jo helt fryktelig. Det ble Spania-tur på oss først for å få litt varme. Nå håper vi å komme oss av gårde.

Når det blåser som verst, søker folk seg til gjestehavnene. Da er det travelt i Skjærhalden gjestehavn. Men det daglige besøket har gått ned, forteller Rolf-Jonas Ringen Kristiansen.

Rolf-Jonas Ringen Kristiansen

SØKER LY: Rolf-Jonas Ringen Kristiansen forteller om rolige dager på sjøen, men stor pågang når det er mye vind. Da vil folk søke ly i gjestehavna på Skjærhalden.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det er en dårligere sommer i år enn i fjor. Trafikken på sjøen og antall daggjester har gått veldig ned de siste dagene, men mange vil inn i havna når det er dårlig vær, så vi håper på et bra sluttresultat, sier han.