Dagens juleoppskrift: pepperkaker

Pepperkakedeig er fort gjort å lage! Den inneholder stort sett ingredienser du antageligvis har i kjøleskapet i førjulstiden.


Pepperkaker

Prøv deg på denne pepperkakeoppskriften!

Foto: Øystein Westlie

Det er juletid og for mange betyr det å gjøre en ekstra innsats på kjøkkenet. Mange baker syv slag til jul, men hvilke typer må med?

Marit Røttingsnes Westlie

Blogger Marit Røttingsnes Westlie er vår julebakst-ekspert.

Foto: Øystein Westlie

NRK har intervjuet matblogger og kokebokforfatter Marit Røttingsnes Westlie om sju slag- og sju til. I dagene fremover vil vi presentere en oppskrift som du kan bryne deg på.

(Hør radioreportasjen lenger nede i artikkelen)

Dagens godbit: pepperkaker

– Deigen til disse pepperkakene er utrolig god. Den smaker som en blanding av karamell og kake, og mor i huset er nesten like ivrig som ungene til å smake på deigen, sier Westlie.

Pepperkaker


INGREDIENSER:


Deig:

½ dl fløte
200 g smør
225 g sirup
225 g sukker
4 egg
850 g hvetemel + til utbaking
2 ts natron
2 ts nellikspiker, støtt
1 ts kanel
½ ts kardemomme
1 ts anis, støtt

Melisglasur:

1 egghvite
125 g melis

SLIK GJØR DU:

  • Ha fløte, smør, sirup, sukker og melis i en stor kasserolle og kok opp. Ta det av platen og la det avkjøles til blandingen er lunken. Rør inn eggene, ett om gangen. Bland alt det tørre før du har det oppi kasserollen. Bland alt godt. Pakk inn deigen i plastfolie og la den ligge i kjøleskapet til dagen etter. Den kan ligge der i flere dager før du fortsetter arbeidet med den.
  • Sett stekeovnen på 160 grader varmluft eller 180 grader over- og undervarme og kle flere stekebrett med bakepapir.
  • Strø et tynt lag med hvetemel på bakebordet og ta ut en klump av deigen. Kjevle den ut til den blir 45 mm tykk, og stikk ut pepperkaker. Det er lurt å legge pepperkaker som har ca samme størrelse sammen på stekebrettet, slik at de blir ferdigstekte samtidig.
  • Steketiden avhenger av størrelsen, men det vil ta rundt 810 minutter. Lager du store ting, som foreksempel tak og vegger til pepperkakehus, er det lurt å la det ligge i ro på stekebrettet i to minutter når det er ferdigstekt, før du forsiktig legger det over på en bakerist.
  • For å få en hvit og holdbar melisglassur bruker jeg egghvite, og ikke vann, til så røre ut melisen i. Hvor mye melis du må ha, avhenger av hor stort egget er, men ca. 125 gram. Bland sammen og rør til du får en glatt og fin masse som er så tykk at den ikke vil renne utover, men så flytende at du faktisk greier å sprute den ut av et kremmerhus.
  • Lag et kremmerhus av matpapir. Ikke ha noe hull i bunnen ennå. Bruke tape for å få det skikkelig sammen. Sett kremmerhuset i et høyt litermål eller noe annet som holder det størig oppe, og fyll i melisglasuren. Klipp et lite hull på tuppen, og sprøyt i vei.

(Oppskriften er hentet fra Fru Timian)

Hør radioreportasjen: