Dagens juleoppskrift: lussekatter

Ingen Lucia-feiring uten Lussekatter. Disse er så gode at du antageligvis vil spise de gjennom hele adventstiden!

Lussekatter

Prøv deg på en skikkelig godbi: lussekatter.

Foto: TINE

Det er juletid og for mange betyr det å gjøre en ekstra innsats på kjøkkenet. Mange baker syv slag til jul, men hvilke typer må med?

Marit Røttingsnes Westlie

Blogger Marit Røttingsnes Westlie er vår julebakst-ekspert.

Foto: Øystein Westlie

NRK har intervjuet matblogger og kokebokforfatter Marit Røttingsnes Westlie om sju slag- og sju til. I dagene fremover vil vi presentere en oppskrift som du kan bryne deg på.

(Hør radioreportasjen lenger nede i artikkelen)

Dagens godbit: lussekatter.

– Jeg bruker min eminente bolleoppskrift til lussekattene. Denne oppskriften er utprøvd i generasjoner, sier Westlie.

Lussekatter

Nok til cirka 20 lussekatter.

INGREDIENSER:

100 g smør

ca. 550 g hvetemel

90 g sukker

½ ts bakepulver

1 ts kardemomme

¼ ts salt

10–15 safrantråder eller
1 ½ ts gurkemeie
3 ½ dl melk

50 g gjær eller 1 pk tørrgjær

rosiner

1 egg til pensling

(Teksten fortsetter under bildet)

Lussekatter

Lussekatter til glede for store og små.

Foto: Øystein Westlie

SLIK GJØR DU:

  • Stekes på 225 grader i 10–12 minutter.Deigen skal heve i 40 + 20 minutter.
    Kle to stekebrett med bakepapir.
  • Smuldre smøret i melet. Det kan gjøres for hånd eller i en food processor. Bland i resten av det tørre. Bruker du tørrgjær blander du det inn sammen med resten av det tørre. Knus safranen i en morter sammen med 1 sukkerbit, eller løs den opp i 3 ss kokende vann før du har den oppi deigen. Gurkemeien tilsetter du samtidig med hvetemelet.
  • Varm melken til 37 grader og rør ut den ferske gjæren i den hvis det er det du bruker. Mens mikseren går på forholdsvis lav hastighet, tilsetter du væsken i en stråle. Elt deigen godt sammen til alt melet et godt innarbeidet og deigen begynner å slippe bollen så vidt. Dette er en forholdsvis løs deig, men vær ikke bekymret av den grunn.
  • Dekk bollen med et bakeklede eller plastfolie og sett den på et lunt sted til heving. Den skal heve til den har blitt omtrent dobbelt så stor. Det tar omlag 45 minutter.
  • Dryss litt mer på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den opp i 20 like store emner.
  • Lussekattene har karakteristiske snirkelfasonger. Slik lager du enkel kattesnirkel: rull ut et emne til en pølse på ca. 20 cm. Så ruller du høyre ende oppover mot venstre og venstre ende nedover mot høyre til det blir seende ut som en omvendt S. Legg den forsiktig over på stekebrettet og putt én rosin nedi hver snurr.
  • Vil du ha en dobbelkatt, eller en figur som nesten ser ut som et museumsskilt, deler du opp én deigbit i to, ruller bitene ut til hver sin pølse på 20 cm, legger dem oppå hverandre som et kryss, og så snurrer du endene som på den enkle katten.
  • Etterhev lussekattene i ca. 20 minutter under et klede. Pensle dem med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen. La dem avkjøles på en rist.

Hør radioreportasjen: