Dagens juleoppskrift: krumkaker

Krumkaker passer like godt til kaffekosen som til dessert. Prøv deg på en skikkelig juleklassiker!

Krumkaker

Lyst til å prøve deg på en av juleklassikerne?

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det er juletid og for mange betyr det å gjøre en ekstra innsats på kjøkkenet. Mange baker syv slag til jul, men hvilke typer må med?

Marit Røttingsnes Westlie

Blogger Marit Røttingsnes Westlie er vår julebakst-ekspert.

Foto: Øystein Westlie

NRK har intervjuet matblogger og kokebokforfatter Marit Røttingsnes Westlie om sju slag- og sju til. I dagene fremover vil vi presentere en oppskrift som du kan bryne deg på.

(Hør radioreportasjen lenger nede i artikkelen)

Dagens godbit: krumkaker.

Krumkaker


Nok til cirka 35 krumkaker

INGREDIENSER:

4 egg
250 g sukker
250 g meierismør , smeltet
250 g hvetemel
½ ts malt kardemomme (valgfritt)

SLIK GJØR DU:

  • Krumkaker er en av juleklassikerne. Allikevel serveres disse vakre småkakene året rundt enten som tilbehør til kaffekosen eller som dessert servert med for eksempel multekrem eller en frisk bærsalat.
  • En god huskeregel for krumkaker er at du skal bruke like mye mel, sukker og smør som eggene veier. Det vil si at til 4 egg som veier 250 gram, trenger du 250 gram sukker, 250 gram smør og 250 gram hvetemel.
  • Du trenger et krumkakejern og eventuelt en krumkakepinne. 

  • Visp egg og sukker til eggedosis. Rør i smør, mel og kardemomme. La røren svelle i ca. 1 time.

  • Legg en stor teskje røre på midten av det varme jernet. Stek kakene gyllengule ved svak varme.

  • Form til kremmerhus rundt en krumkakepinne raskt mens kaken fremdeles er rykende varm. Dersom du vil forme kakene til strull (et rett rør) bruker du en pinne og ruller kaken rundt. Du kan også legge kakene over en kopp. Da får du en form som du kan fylle med krem og gjerne friske bær, eller hva du måtte ønske. 

  • Oppbevar krumkakene i tett boks.


(Oppskriften er hentet fra Tine)

Hør radioreportasjen: