Dagens juleoppskrift: kakemenn

– For meg er kakemenn det jeg aller mest forbinder med jul og kaker, sier blogger Marit Røttingsnes Westlie. Prøv deg på oppskriften hennes!

Kakemenn

Lag dine egne 'små hjelpere' i julestria.

Foto: Øystein Westlie

Det er juletid og for mange betyr det å gjøre en ekstra innsats på kjøkkenet. Mange baker syv slag til jul, men hvilke typer må med?

Marit Røttingsnes Westlie

Marit Røttingsnes Westlie er vår julebakst-ekspert.

Foto: Øystein Westlie

NRK har intervjuet matblogger og kokebokforfatter Marit Røttingsnes Westlie om sju slag- og sju til. I dagene fremover vil vi presentere en oppskrift som du kan bryne deg på.

(Hør radioreportasjen lenger nede i artikkelen)

Dagens godbit: kakemenn.

– For meg er kailla og kjærringa, som jeg sier på trøndersk, det jeg aller mest forbinder med jul og kaker. Mamma lagde alltid minst dobbel porsjon, og fylte et 20-liters spann til randen, forteller Westlie.

Kakemenn

Vanskelig å si hvor mange det blir, men dette er en stor oppskrift.

INGREDIENSER:

500 g hvetemel
375 g sukker
125 g smør
2 ts hornsalt
2 ½ dl vann

SLIK GJØR DU:

  • Stekes på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig over- og undervarme i 12–14 minutter. Kle 3–4 stekebrett med bakebapir. Deigen må hvile i kjøleskapet i minimum 1 time.
  • Ha hvetemel og sukker i en bolle. Smelt smøret og tilsett hornsaltet. Når hornsaltet kommer i kontakt med smøret, skjer det en kjemisk reaksjon som gjør at det begynner å boble, og det utvikles en ganske sterk lukt. Men fortvil ikke. Det er sånn det skal være, og kakene kommer ikke til å smake som denne lukta.
  • Ha det smeltede smøret, hornsaltet og vannet oppi bakebollen og bland alt til du får en jevn og fin deig. Du kan gjerne bruke miksmasteren til dette. Pakk deigen inn i plastikk og legg den i kjøleskapet. Der kan den ligge i flere dager før du starter på utkjevlinga.
  • Dryss litt hvetemel på bakebordet og legg en deigklump oppå. Kjevle ut til leiven er 2–3 mm tykk. Løft den opp litt innimellom for å forsikre deg om at den ikke sitter fast i bordet. Dryss eventuelt på litt mer mel før du fortsetter. Stikk ut kaker med de formene du har. Lager du veldig store figurer, kan det være lurt å legge dem på et eget stekebrett. De største kakene krever litt lengre steketid enn de små.
  • Stek kakene midt i ovnen hvis du bruker over- og undervarme. Bruker du varmluft, kan du steke flere brett på én gang. Jeg steker maks tre brett samtidig. Kakene skal fremdeles være hvite, men de kan ha begynt å få litt farge på tuppene. Legg dem over på en rist, og la dem avkjøles der.
  • Mal dem eventuelt med konditorfarge før du legger dem over i en tett kakeboks.

(Oppskriften er hentet fra Fru Timian)

Hør radioreportasjen: