Dagens juleoppskrift: havremarvkjeks

Prøv deg på en skikkelig godbit!

Havremarvkjeks

Tante Gudruns havremarvkjeks.

Foto: Øystein Westlie

Det er juletid og for mange betyr det å gjøre en ekstra innsats på kjøkkenet. Mange baker syv slag til jul, men hvilke typer må med?

Marit Røttingsnes Westlie

Blogger Marit Røttingsnes Westlie er julebakst-ekspert.

Foto: Øystein Westlie


NRK har intervjuet matblogger og kokebokforfatter Marit Røttingsnes Westlie om sju slag- og sju til. I to dager til vil vi presentere en oppskrift som du kan bryne deg på.

(Hør radioreportasjen lenger nede i artikkelen)

Dagens godbit: tante Gudruns havremarvkjeks.

– Gamle tante Gudrun var bitte liten og trippet rundt mens hun dekket bord for oss langveisfarende. Kaffe med småkaker var ikke nok. Hjemmebakt brød og havrekjeks med brunost og syltetøy måtte til for å mette oss, forteller Westlie om oppskriften.

Tante Gudruns havremarvkjeks

Nok til cirka 70 kjeks.

INGREDIENSER:

500 g havremarv
½ l lettmelk
250 g romtemperert smør
775 g hvetemel
180 g sukker
1 ss hornsalt

SLIK GJØR DU:

  • Stekes 180 grader varmluft eller 200 grader over- og undervarme i 12–15 minutter.Havremarven skal svelle i melken over natta. Kle noen stekebrett med bakepapir.
  • Ha havremarven i en bolle. Slå melken over og la det stå i kjøleskapet natta over.
  • Dagen etter smuldrer du smøret i melet. Ha i resten av det tørre før du slår over havremarven og melken. Bland alt sammen godt. Det er mulig du må ha i litt mer hvetemel. Deigen skal være så fast at den ikke er helt klissete, men pass på at du ikke har i for mye mel. Det er bedre å bruke litt ekstra når du kjevler ut.
  • Dryss et lag med mel på bakebordet og hvelv over deigen. Del den opp i mindre emner. Hvor store er litt avhengig av hvor stor plass du har til utkjevling. Kjevle ut deigen til den er mellom 1 og 2 mm tykk. Pass på at du løfter opp leiven innimellom, for å forsikre deg at om den ikke sitter fast. Dryss litt mer mel på bordet hvis det er nødvendig.
  • Bruk et glass for å stikke ut kjeksen. Legg den over på stekebrettene.
  • Jeg synes det er best å steke kjeks med varmluft. Da kan du sette inn flere brett samtidig også. Bruker du over- og undervarme, setter du stekebrettet midt i ovnen. Følg med. Kjeksen er ferdig når den har blitt gyllen i fargen. Legg dem over på en bakerist og la dem ligge der til de er helt avkjølt. Oppbevares i en lufttett kakeboks.

(Oppskriften er hentet fra Fru Timian)

  • Hør radioreportasjen: