Dagens juleoppskrift: fruktkake

Denne blir bare mer og mer saftig ettersom frukten får gitt fra seg mer og mer væske. Sett i gang og bak!

Fruktkake

Prøv deg på Fru Timians oppskrift på fruktkake!

Foto: Øystein Westlie

Det er juletid og for mange betyr det å gjøre en ekstra innsats på kjøkkenet. Mange baker syv slag til jul, men hvilke typer må med?

Marit Røttingsnes Westlie

Blogger Marit Røttingsnes Westlie er vår julebakst-ekspert.

Foto: Øystein Westlie

NRK har intervjuet matblogger og kokebokforfatter Marit Røttingsnes Westlie om sju slag- og sju til. I fjorten dager har vi presentert en oppskrift som du kan bryne deg på. Dette er den siste!

(Hør radioreportasjen lenger nede i artikkelen)

Dagens godbit: fruktkake.

– Dette er en fornorsket versjon av de engelske julekakene, og jeg elsker denne versjonen. Kaka blir bedre når den får stå noen uker, så lag den gjerne i begynnelsen av desember, sier Westlie om oppskriften.

Fruktkake

Nok til 3 kaker i 1 ½ liters former.

INGREDIENSER:

300 g sukker
4 egg
300 g smør
300 g fiken
120 g cocktailbær
300 g rosiner
400 g hvetemel
300 g hasselnøtter
4 ts bakepulver
2 ts kardemomme
½ ts kanel
1 dl rømme

SLIK GJØR DU:

  • Stekes på 150 grader i 1 ½ time. Kle 3 brødformer, på 1 ½ liter hver, med bakepapir.
  • Pisk egg og sukker hvitt i en stor bolle. Samtidig smelter du smøret og skjærer opp fikenen og cocktailbærene i småbiter. Ha litt av hvetemelet i en bolle sammen med fiken, coctailbær og rosiner. Rør til alt er dekt med melet. Hvis ikke risikerer du at du får store klumper med fiken eller rosiner i kaka.
  • Grovhakk nøttene. Bland resten av hvetemelet, bakepulver, kardemomme og kanel. Når egg- og sukkerblandingen har blitt hvit og luftig, blander du inn det smeltede smøret og melblandingen vekselsvis. Ha i rømmen og la alt bli godt blandet. Så har du i den tørkede frukten. Den rører jeg alltid inn for hånd sånn at den ikke blir knust av vispene på miksmasteren. Det skal være en tykk røre.
  • Ha røren over i brødformene og bruk en skje til å glatte ut toppen. Stekes på nest nederste rille i 1 ½ time.
  • La kakene avkjøles i formen før du hvelver dem ut og pakker dem godt inn i aluminiumsfolie. La dem ligge på et kaldt sted i 3–4 uker. Har du en kjellerbod eller et annet kaldt rom, kan de gjerne ligge der. Jeg har ikke det, så mine ligger i kjøleskapet.

Hør radioreportasjen: