– Har nok ikke gått opp for folk ennå

Det var full produksjon på Follum dagen etter at avgjørelsen om nedleggelse ble tatt. Men for mange er nedleggelsen av den tradisjonsrike papirfabrikken ennå ikke helt virkelig.

Gravstøtten til Norske Skog Follum

Demonstrantene la i går ned en gravstøtte til ære for Norske Skog Follum.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

I går var det en svært opprømt stemning ved Norske skogs hovedkontor på Oxenøen, da de ansatte fikk beskjed om at Follum kommer til å bli nedlagt.

I dag var det tilbake til hverdagen for de ansatte.

– Selvfølgelig er det en trist dag, men jeg er veldig imponert over de ansatte. Vi har full produksjon på hele fabrikken. Det virker som om folk tar det med fatning, sier produksjonssjef Dagfinn Augdal.

Se video fra da de ansatte fikk vite bedriftsforsamlingens avgjørelse i går kveld:

Video Norske Skog Follum legges ned

Norske Skog Follum legges ned

Mye følelser

De ansatte arrangerte i dag allmøte der man fikk snakke ut. Både om gårsdagens avgjørelse, og den prosessen Follum har vært igjennom.

Dagfinn Augdal

Produksjonssjef Dagfinn Augdal sier folk virker å ta nedleggelsen med fatning.

Foto: Harald Inderhaug / NRK
Marita Banggren Janssen

Marita Banggren Janssen mister jobben.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er mye følelser, og jeg tror ikke at det har gått helt opp for alle enda, fortsetter Augdal.

– Nå er det definitivt kroken på døra?

– Ja det er det. Men vi har tenkt å stå løpet ut. Vi tapte denne kampen her, men vi skal produsere papir så lenge vi har folk til å produsere og kunder til å kjøpe.

– Det beste stedet jeg har jobbet

Produksjonsarbeider Marita Banggren Janssen har jobbet ved Follum i 3 år. Hun karakteriserer det som en flott arbeidsplass.

– Det er kjempebra miljø her. Jeg har jobbet tre andre steder før, og dette er absolutt det beste stedet.

Hun tror det kan bli tungt for flere av de 356 arbeiderne å skaffe seg ny jobb.

– Jeg skal nok klare å finne meg en jobb, selv om jeg egentlig ikke vil det. Det er mange som er over 50 år her, så det kan nok bli ganske tungt for dem tror jeg, sier Banggren Janssen.

– Hva prater dere om i dag?

– Jeg tror de fleste egentlig ikke vil prate om det ennå. Vi har holdt litt tilbake, og prøver egentlig bare å gjøre jobben vår nå, forklarer hun.

Stenges innen mars

Fabrikken på Follum har nå knappe fire måneder igjen. Den stenges senest 31. mars i 2012.

I går sa konsernsjef i Norske Skog, Sven Ombudstvedt, at de så godt som mulig vil bistå de ansatte i den kommende fasen.

– Vi ønsker å tilrettelegge for ny aktivitet i samarbeid med lokale myndigheter og næringsliv, sa Ombudstvedt.

Han begrunnet nedleggelsen med at bedriftsforsamlingen ikke tror at Follum vil gå med overskudd de nærmeste årene.

Follum-ansatte demonstrerer på Oxenøen

Follum-ansatte demonstrerer på Oxenøen torsdag kveld.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Viken skog har ikke gitt opp

Viken skog har ved to anledninger gitt Norske Skog bud på fabrikken ved Follum. Begge ganger har budene blitt avslått. Men skogeierne har ikke gitt opp.

– Vi hadde en flott mulighet som glapp i går. Men det å skape ny industri basert på norsk skogsvirke og grana i Ringeriksregionen, det må vi bare få til, sier administrerende direktør i Viken skog, Ragnhild Borchgrevink.

– Dere har snakka om å utvikle et slags kraftsentrum for cellulose på Ringerike Hvordan går det med det nå, når dere ikke fikk kjøpe Follum?

– Vi fikk ikke kjøpe Follum som en papirfabrikk i virksomhet, så får vi se hva fremtiden bringer, for det er mange muligheter. Det blir spennende å se om vi klarer å etablere ny industri av en viss størrelse, for paradokset er at gamle industritomter ofte ender opp med å bli noe annet.

Skogeierne er avhengige av å selge tømmeret sitt, og med nedleggelse av Follum, forsvinner et av stedene man har levert varene. Vi må sette oss ned og finne ut hvordan vi skal gjøre dette, forklarer Borchgrevink.

– I det korte løp har vi en leveringsavtale med selskapet Woodlog, som er et innkjøpssamarbeid mellom Norske Skog og Södra. Og den avtalen løper ut 2012. Men vi må sette oss ned for å finne ut hvordan vi raskest mulig skal få på plass en ny og framtidsrettet industri.

– Kan dere bygge noe her i Ringeriksregionen?

– Det er absolutt mulig. Når det gjelder distribusjon, er det klart at Ringerike ligger midt i smørøyet. Men vi ser også på at Follumområdet er veldig interessant for videre industriproduksjon. Så nå må vi forfølge alle mulige strategier, og se på hvordan vi kan utnytte de ressursene vi har her.