Hopp til innhold

Dagbladet kan bli slettet av Google

Selskapet som hjelper blant andre Dagbladet, Røde Kors og Prior å komme høyere opp i nettsøk er tatt for juks. Nå risikerer kundene straff av Google.

Google
Foto: Paul Sakuma / AP

Når du søker på internett er det ikke tilfeldig hvilke internettsider som kommer opp først.

Mange firmaer som har spesialisert seg på å hjelpe andre bedrifter frem i køen - på mer eller mindre lovlig vis.

Nå er blant andre Dagbladet og Røde Kors tatt for å ha skulte menyer og utallige tomme sider som er laget for å lure Google.

Kommer ikke lenger opp i søk

Nå er et av de største norske firmaene innen søkemotoroptimalisering, Prioritet.no, tatt for å ha brukt ulovlige metoder, noe de er blitt hardt straffet hardt for.

- Det Google har gjort er å kutte ut dette selskapet. Du vil ikke finne selskapet i noen Google-søk. Det er en tidsbegrenset sperre. De er på nett, men det er vanskelig å finne dem, sier Gisle Hannemyr fra Institutt for informatikk.

Prioritet.no ble avslørt av "SEO Spam Cops"

Se også: Video viser juksemetodene (ekstern lenke)

Dagbladet og Yara på kundelisten

Dette firmaet har blant annet Dagbladet, Røde Kors, Prior og Yara på kundelisten. Disse firmaene risikerer nå samme straff.

- Det er for tidlig å si om de vil bli straffet, det er ikke sikkert de har brukt de ulovlige teknikkene. Google vil nok undersøke alle kundene grundig, og har de brukt ulovlige metoder vil de også bli sperret, sier Hannemyr.

Eksemplene SEO Spam Cops har funnet for å få Prioritet.no sperret fra Google, er blant annet fra Kjendis.no, Prior, Røde Kors og Yara. Flere av disse selskapene har nå fjernet de skjulte menyene som skulle lure søkemotorene.

Gisle Hannemyr

Gisle Hannemyr fra Institutt for informatikk.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Lurer søkemotorene

- Det er nok mange som forsøker å optimaliserer sidene sine for søk. Noen metoder er akseptert, mens andre ikke er det, forklarer Hannemyr.

- Det som ikke er akseptert er at du viser én versjon til søkemotere, og en annen til de som besøker sidene. Det er forskjellige koder som gjør dette, og søkeselskapene har blitt flinke til å oppdage det, sier Hannemyr.

Forbrukerinspektørene avslørte tidligere i år at Bolia brukte slike metoder, og Bolia ble deretter straffet av Google.

Dagbladet avviser juks

Dagbladet.no mener de holder seg innenfor Googles regelverk når de forsøker å optimalisere nettsidene for søkemotorer.

- Det harhele tiden vært en klar forutsetning for samarbeidet vårt med Prioritet.no at all slik optimalisering skal skje innenfor rammene av Googles regelverk. Dette har også vært tydelig kommunisert og erkjent av Prioritet.no, sier Even Teimansen, redaktør i Dagbladet.no.

Avventer avklaring fra Prioritet.no

Dagbladet kjenner seg ikke igjen i påstandene om skjulte menyer og tomme sider.

- Vi har hatt en meny lagt opp nederst på Kjendis.no-forsida med en del innhold, men denne har lenket til søk i tekstarkivet vårt på gitte stikkord, og ikke til tomme sider, sier han.

Selv om Dagbladet mener menyen ikke brøt reglene, har de allikevel valgt å fjerne denne menyen.

- Vi har foreløpig ikke hørt noe fra Google om denne saken, og avventer foreløpig en nærmere avklaring rundt dette temaet fra Prioritet.no, sier Teimansen.

Google finner det du vil se

- Det som skal bestemme hvilken rangeringen en side får hos Google er innholdet. En av hemmelighetene til Googles suksess er at de er flinke til å få de sidene som du vil se på topp av søket, sier Hannemyr.

Han forteller at Google lagrer informasjon om deg for å lære hvilke sider du foretrekker, og gi deg enda bedre treff når du søker.

- Det er hemmelig hvordan Google favoriserer nettsider, men vi vet noe: Dersom mange lenker til siden kommer man høyere opp, noe som gjør at bloggerne kommer høyt opp i søk, sier Hannemyr.