Comet reddes av kommunen

Stiller som kausjonist for lån på inntil to millioner kroner til ishockeyklubben.

Comet

Comet får hjelp av Halden kommune til å nedbetale gjelden som er på nesten sju millioner kroner.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Etter en jubelsesong i 2007, gikk det rett i kjelleren for IK Comet Halden i fjor.

Klubben har, som flere andre ishockeyklubber i eliteserien, opplevd økonomiske problemer den siste sesongen.

Les også: Kommunen gir millionhjelp til Stjernen

Søknaden ble innfridd

I midten av januar ble det kjent at Comet har sju millioner kroner i gjeld, og klubben søkte kommunen om garanti for lån på to millioner kroner for å få bukt med noen av problemene.

Saken ble avgjort i formannskapsmøtet i Halden torsdag.

Egil Lund Pettersen

Egil Lund Pettersen, daglig leder i IK Comet, sitter i formannskapet i Halden. Han sa seg inhabil da saken om lånegaranti til Comet skulle avgjøres i formannskapet torsdag.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Kommunen vedtok med åtte mot tre stemmer å stille simpel kausjon for inntil to millioner kroner til Comet Halden AS. Lånet skal først og fremst brukes til å betale forfalte skatter og avgifter.

Kausjonen gjelder i inntil fem år, og kommunens ansvar reduseres tilsvarende som lånet nedbetales.

Etter gjeldsoversikten fra ishockeyklubben hadde de per 13. mars ubetalt forskuddstrekk på 1.080.000 kroner og en momsgjeld på 870.000 kroner.

Kausjonen forutsetter at Comet kan fortsette driften, og at klubben legger fram en klar plan for hvordan de skal skaffe den kapitalen de trenger.

Daglig leder i Comet, Egil Lund Pettersen, setter stor pris på vedtaket til politikerne i Halden.

- Nå kan vi si at faren for klubben nesten er over. Vi søkte opprinnelig om hjelp til fire millioner kroner, men vi har en løsning for de to siste millionene som kommunene ikke ga oss garanti for, sier han.

- Gir ikke opp håpet

Før jul truet Norges ishockeyforbund med å kaste Halden-laget ut av eilteserien .

Halden Arbeiderblad fikk tilgang til et brev fra forbundet hvor det blant annet astår at "klubben har et budsjett som er urealistisk, og at lisensen dermed er gitt på sviktende grunnlag. Det ser heller ikke ut til at klubben har tatt de grep som ble lovet for å komme ut med overskudd per 31.12.08».

Ishockeyforbundet skrev også at klubben trengte 1,5 millioner kroner før årsskiftet. Hvis ikke må "klubblisensutvalget se seg nødt til å innstille på at lisensen for sesongen 2008/09 trekkes tilbake".

Lund Pettersen, sa i januar at han ikke hadde gitt opp håpet.

Ishockey

2008/2009-sesongen ble tøff for Halden-laget på de fleste områder. Etter en dårlig plassering på tabellen berget Comet såvidt plassen i eliteserien. Men plassen fikk de kun beholde dersom de økonomiske problemene ble løst. torsdag vedtok Halden kommune å stille som kausjonist på et lån på to millioner kroner.

Foto: Halden Dagblad

- Vi har svart på brevet fra forbundet. Der forklarer vi hvordan Comet nå jobber for å bygge opp klubben på nytt. Vi er i gang med en massiv omlegging av klubbdriften, men det er ikke gjort over natten, sa han til HA.

Les også: Comet får mer tid på seg

Fikk poengstraff

Den totale gjelden til klubben er på sju millioner kroner , og ifølge Lund Pettersen er det mange årsaker til at den økonomiske situasjonen har blitt slik den er i dag.

- Det har vært mangel både på rekvisisjonsrutiner, bilagshåndtering og ikke minst stor uoversiktlighet når det gjelder sponsoravtaler. På grunn av åpne poster i regnskapet, er det på noen områder vanskelig å spore hvor mange penger som har gått hvor, sa Lund Pettersen tidligere i år.

Dersom klubbens forslag til økonomisk løsning ikke ble godtatt av Norges ishockeyforbund, kom klubben til å slå seg konkurs.

Etter intens møtevirksomhet på nyåret med blant annet med kreditorer, kom skjebnens time for Comet .

I stedet for å trekke tilbake lisensen, bestemte forbundet seg for å frata IK Comet 10 poeng i eliteserien . Det samme skjedde med to andre lag som også sliter med økonomiske problemer, Stjernen (15 poeng) og Furuset (10 poeng).

Samlet inn over 600 000 kroner

Til tross for at Halden-laget kunne puste lettet ut med lisensen trygt i lomma, var det ingen mulighet til å ta det med ro.

Mandag 2. mars var Comets frist til å betale kreditorene, og i forkant av fristen ble medlemmer og supportere i et innlegg på klubbens hjemmesider oppfordret til å støtte laget med penger .

- For å holde kreditorene unna så må vi sende alt fra 5000 til 100 000 kroner til mandag. Dette betyr at alle monner drar, selvsagt. Dersom vi ikke får inn noe, eller får lånet, så er det stopp. Men kan vi sende 10 000 til en kreditor, så er det en million ganger bedre enn ingenting, skrev daglig leder Egil Lund Pettersen.

Comet-supportere

Comet-supporterne og andre hockeyfans har vist sin støtte til laget ved å gi over 600 000 kroner i krisehjelp til klubben.

Foto: Halden Dagblad

Kronerullingen resulterte totalt i over 100 000 kroner fra privatpersoner.

Les også:

Tilhengerne støtter Comet

Sparta-supporterne støtter Comet

Pengestøtte øker moralen

Lokalradioen i Halden, Radio Prime, ønsket også å hjelpe byens ishockeyklubb.

Resultatet var «Radiohjelpen» som samlet inn over 541 570 kroner til Comet.

- Dette styrker moralen i laget , sier Egil Lund Pettersen.

- Etter en sesong som vi har hatt nå, vil jeg berømme spillerne våre for måten de løfter seg på og for den moralen de viser. Den støtten som Haldens folk og næringsilv har vist, kan ha vært en av motivasjonsfaktorene, sier han.