Hopp til innhold

Christian Radich legger til kai etter koronakarantene

Etter 14 dager i karantene kan Christian Radich endelig legge til kai i Oslo. – I dag har det vært rop, skrik og glede, sier William Sigurd som har vært på skipet.

Christian Radich legger til kai etter koronakarantene

VELKOMST: Familiene sto klare til å ta imot sine kjære fra skipet.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Det gule flagget i masten som har signalisert karantene er tatt ned. Nøyaktig fjorten dager etter at det tradisjonsrike skoleskipet forlot La Curona i Spania, kan mannskapet gå i land på kaia i Oslo.

– Det eneste jeg har lyst til å gjøre er å gi mamma en klem, men det kan jeg jo ikke. Vi må holde en meters avstand. Det er veldig rart, sier 21 år gamle William Sigurd Coates.

Koronaen gjorde deler av seilasen spesiell for de 62 om bord. De siste fem dagene har de ligget i Oslofjorden og ventet på at karantenetiden var oppfylt..

William Coates har seilt med Christian Radich

UNG SJØMANN: William Sigurd Coates har vært medseiler og deltaker i et prosjekt for ungdom som har droppet ut av skolen om bord på Christian Radich.

Foto: privat

William Sigurd har seilt med Christian Radich i seks uker. Fra Las Palmas via Madeira og Azorene til Spania. På kaia i Oslo venter mamma og to yngre småsøsken.

21-åringen forteller at det er sterke følelser i sving på skipet.

– I dag har det vært rop, skrik og glede. Men ingen har lyst til å tenke på at vi skal skilles nå. Vi har levd tett på hverandre. Noen har gått hverandre på nervene, men vi har fått noen kjærestepar også, sier 21-åringen fra Jeløya Moss.

Han gleder seg aller mest til å spise kebab og sove i en seng som ikke beveger seg.

Christian Radich i koronakarantene i Bunnefjorden utenfor Oslo i mars 2020.

KAN GÅ I LAND: Mannskapet på kan forlate Christian Radich. Blant dem er rundt 30 unge mellom 16 og 25 år fra hele landet.

Foto: Thomas Høidahl

Surrealistisk

På skuta er det alltid noe som må gjøres. Messing som må pusses. Doer som må skrubbes. Koronaen har vært noe mannskapet har observert på betryggende avstand. William Sigurd beskriver det som surrealistisk.

– Vi har vært i en slags "safe haven". Det har ikke gått opp for oss hvordan det er hjemme. Mange tenker at vi kommer hjem til en slags apokalypseverden. Det har vært mye usikkerhet, sier han.

– Samtidig er det noen som har fleipet underveis med at det i grunnen var kort vei å svømme inn til land, legger han til.

Christian Radich i koronakarantene i Bunnefjorden mars 2020.

FIKK HILSEN FRA NORDSTRAND: En kveld fikk Christian Radich beskjed om at folk på Nordstrand skulle blinke med lysene fra land, som en hilsen til de i karantene. Alle sto på dekk for å få det med seg, sier William Sigurd Coates

Foto: Cornelius Poppe

Godt forberedt

Også kaptein Fridtjof Jungling er spent på å komme hjem. Han sier stemningen på skipet er god, men vemodig.

– Vi lurer på hva som møter oss når vi kommer på land, sier han.

Alle om bord er friske og raske, ifølge kapteinen.

– Vi har informert alle om bord om hvordan de må forholde seg til nærkontakt og hygiene. Vi har også snakket om tomme gater og at mye er stengt. De er så forberedt som de kan være på det som møter dem, sier Fridtjof Jungling.

Han har kone og to små barn hjemme som gleder seg veldig til pappa kommer hjem.

Nå blir Christian Radich liggende til kai i Oslo en stund framover. Alle seilinger og fjordturer med skipet er kansellert frem til og med 29. mai.