Christian Fredrik – kom til Moss neste helg!

Heter du Christian Fredrik? Eller kanskje bare Christian eller Fredrik? Da er du ønsket i Moss neste lørdag, for der planlegges det en foto-happening i anledning Christian Fredrik-dagene.

Eidsvold anno 2014

Wesensberg Eidsvoldsmennene anno 2014.

Foto: Christian Fredrik Wesenberg

Mannen som inviterer er Christian Fredrik Wesenberg, fotograf fra Tomter i Hobøl.

– I Moss har de oppkalt noen dager etter meg: Christian Fredrik-dageen. Og vi tenkte at siden det er 200 år siden det skjedde morsomme ting i Moss sist, så skal vi samle alle som heter Christian Fredrik i Moss den dagen.

Lørdag 9. august er Christian Fredrik klar til å fotografere alle som heter Christian Fredrik i Moss. Det skjer fra klokken 14.00 i Kirkeparken i Moss.

Christian Fredrik Wesenberg

Christian Fredrik Wesenberg.

Foto: kolonihaven fotografbyrå

– Heter du bare Christian eller bare Fredrik, så kom. Da kan vi ta bilde av to samtidig, sier Christian Fredrik Wesenberg. – Da blir det Christian Fredrik, vet du. Og har du et kjæledyr som heter Christian Fredrik, så ta med det. Eller en traktor som heter Christian Fergusson, så er jo det nesten Christian Fredrik. Bare kom!

Tar bilde av en og en

Wesenberg forteller at det handler om å vise hva Moss er god for å presentere under Christian Fredrik-dagene.

– Hvordan skal det foregå, skal du stille opp alle og ta ett og ett bilde, da?

– Det er tanken, og så lager vi animert film av det eller vi lager muligens noen boards, en collage og henger opp den 14., når kronprinsen og stortingspresidenten kommer. Så de vil bli synlig og eksponert, som et samtidsdokument som viser at dette er Christian Fredrik i Moss i 2014, med alle de som har det navnet, rett og slett, fått av sine vakre foreldre.

Ble hetende CF selv

– Hvordan er forholdet til navnebroren din, han som var meget sentral i 1814?

– Vi har et stamtre i vår familie og det går Christian og Fredrik igjen hele veien, men jeg var vel den eneste som var heldig og fikk begge navnene samtidig. Ingen klarer å uttale navnet mitt riktig, alle sier CF. Da jeg var 16 og jobbet for VG i Fredrikstad, forkortet Teddy Madsen navnet mitt så det passet inn på en spalte. Derfor ble det CF, forteller CF.

– Hvordan fikk du den ideen her?

– Vi fikk en henvendelse fra Moss 2014: Du heter Christian Fredrik, du er fotograf, kan du gjøre noe morsomt. Kan vi gjøre noe morsomt sammen med alle som heter Christian Fredrik, kan vi samle de, hva gjør vi med dem da? Og det er det vi skal gjøre. Hva det blir til det vet vi jo ikke før vi har begynt. Kjenner du noen som heter Christian Fredrik som du vil melde på, så meld interesse til e-postadressen vår. Eller møt opp i kirkeparken i Moss etter klokken to den dagen. Og det gjelder ikke bare mossinger, alle som har vært i eller gjort noe gærent i Moss må jo få lov å komme dersom de heter Christian Fredrik. Jo flere jo bedre.

Også på Moldejazz

Wesenberg gjorde noe tilsvarende for Molde Jazz med de 800 frivillige der oppe som han fotograferte og laget en Monty Python-aktig film, fotografert med kamera selvfølgelig.

Moldejazz

Dette er bilder Wesenberg tok i forbindelse med årets Moldejazz.

Foto: Christian Fredrik Wesenberg

– Og så har vi selvfølgelig en prosjektor når kronprinsen skal tale og åpne alt den 14. august, så blir kanskje bildene bli vist bak ham, så her er det muligheten til å skape litt mer liv og røre

– Her får folk være med på grunnlovsjubileet – ikke bare stå å se på de store som kommer og skal tale?

– Tenk så morsomt da, dersom du heter Christian Fredrik og kommer sprettende bak kronprinsen når han står og taler. Han vet jo ikke hva som foregår bak ryggen hans. Det er en tanke jeg har tenkt. Vi får se ... Vi må først samle inn bildene. Dersom det kommer bare fem stykker, så vil jo det si at de fem som heter Christian Fredrik vil få mye eksponering.

Send en e-post

Wesenberg ber de som heter Christian Fredrik ta med litt forskjellig antrekk, badebukse, smoking ... Da er sjansen større for at de får bli med flere ganger. Det skal være litt gøy.

– Dersom du synes dette er morsomt, send en mail til oss.

Wesenberg fikk en utfordring av Kulturhistorisk museum om å lage en tolkning av Eidsvoldmennene anno. Modellene fikk utfolde seg fritt, de har ikke så mye klær på seg. Bildet henger i Kulturhistorisk museum nå, på utstillingen som heter «Ja vi elsker frihet».