– Jeg sa: Du er jo ti år og kan svømme

Geir Hagen har tenkt mye på de ordene etter at datteren holdt på å drukne på Kadettangen en torsdag ettermiddag i juli 2012.

Celine (10) holdt på å drukne på Kadettangen i Bærum.

Mandag ettermiddag fikk 22-åringene Ole Lie Andersen og Bjørn-Even Bjarkli Verbeke Norges livredningsselskap hedersdiplom for å ha reddet Celine fra å drukne.

Faren og moren til Celine hadde akkurat fyrt opp grillen på Kadettangen i Bærum, da datteren ville ha dem med ut i vannet.

– Hun spurte om vi kunne være med ut til flåten. Jeg sa, du er jo ti år og kan svømme. Du klarer deg sjøl, du kan jo svømme, sier Geir Hagen.

Mens faren og moren til Celine holdt på med grillmat, hørte de plutselig folk rope ute i vannet. To menn hadde funnet jenta flytende på ryggen i sjøen. De fikk dratt henne opp på flytebrygga, og startet livreddende førstehjelp.

Føler dyp takknemlighet

Mandag ettermiddag fikk 22-åringene Ole Lie Andersen og Bjørn-Even Bjarkli Verbeke Norges livredningsselskap hedersdiplom for å ha reddet Celine fra å dø denne dagen. Faren til Celine har tenkt på hva han vil si til de to.

– Hvis jeg får anledning vil jeg takke dem. Jeg må si det som det er, ord vil aldri kunne uttrykke det vi føler av takknemlighet. Vi vil alltid stå i gjeld til dem. Det var tross alt 200 andre mennesker der som ikke så det som skjedde, det var masse mennesker rundt henne i vannet. Det gikk bra fordi de var så årvåkne, sier Geir Hagen.

Celine (10)

Celine var til stede mandag ettermiddag da redningsmennene hennes ble hedret.

Foto: Ingvild Sund / NRK

Da faren kom seg frem til flytebrygga, så han at Ole Lie Andersen og Bjørn-Even Bjarkli Verbeke kunne førstehjelp godt og at han ikke hadde noe å tilføre situasjonen. Moren og flere andre på stranda tilkalte ambulanse.

Etterhvert fikk de to liv i jenta, og familien har senere fått beskjed om at de hadde kjempeflaks, både fordi hun overlevde og fordi hun ikke fikk varige mén.

– Ifølge Rikshospitalet var det fifty-fifty hvilken vei det skulle gå da de fant henne, sier Geir Hagen.

Det som holdt på å skje

Celine har en mild form for autisme og snakker lite om følelser, men hun har uttrykt glede over at Ole Lie Andersen og Bjørn-Even Bjarkli Verbeke var der.

– Hun har ikke sagt noe om hvordan det var å våkne opp, men etter noen måneder forklarte hun at hun ble redd og fikk panikk da hun holdt på å drukne.

Etter ulykken fikk familien krisehjelp fra Ahus og de var på sykehuset noen ganger etterpå.

– De orda jeg sa har jeg kommet over. Men det går nesten ikke en dag uten at vi tenker og snakker om det som holdt på å skje, sier Geir Hagen.

Etter ulykken snakket faren til Celine med Ole Lie Andersen på telefon. Han syntes de to redningsmennene var unødig beskjedne.

– Han ville egentlig ikke i avisa, og ville først ikke ta i mot heder. Han sa at de bare hadde gjort det alle ville gjort. Men han gjorde jo ikke det! Det var jo nettopp de to som reddet datteren vår.

Geir Hagen skrev brev til Norges livredningsselskap og fortalte at Ole Lie Andersen og Bjørn-Even Bjarkli Verbeke fortjente å bli hedret for innsatsen sin.

Hans husket sin egen far som fikk et tilsvarende diplom, og hvor stolt faren hadde vært over det.

– Han redda et ektepar. Hver gang det kom folk til gården, så sørget han for at de fikk se diplomet, sier Geir Hagen.

Og mandag ettermiddag var det Ole Lie Andersen og Bjørn-Even Bjarkli Verbeke som fikk Norges livredningsselskaps hedersdiplom for å ha reddet Celine fra drukningsdøden.