Bytter ut 12.000 tonn asfalt etter at motorvei smuldret opp

ØRJE (NRK): På noen få uker har store deler av asfalten på E18 i Østfold nærmest smuldret opp. Nå går Statens vegvesen drastisk til verks.

E18 smuldrer opp

RETTER OPP: E18 er stengt en uke mens store mannskaper jobber med å skrape bort det øverste asfaltlaget på en ti kilometer lang strekning.

Foto: NRK

– Det begynte mot midten, så har det spist seg utover. Jeg vil tro at det har vært en del steinsprut, sier byggeleder Per Kristoffersen i Statens vegvesen.

E18 smuldrer opp

SMULDRER OPP: Skadene er verst i midten av veien, men oppsmuldringen har tidvis spredt seg til nesten hele veibanen.

Foto: NRK

Det sier pang i frontruta idet et møtende vogntog suser forbi på E18 gjennom Østfold. Dermed har NRK merket det som svært mange har merket de siste ukene: Små biter asfalt blir slynget mot frontruta.

Ingen vet hvor mange biler som har fått skader i lakken eller frontruta, men trolig er det svært mange.

E18 smuldrer opp

PANG! Tollinspektør Nils Henrik Olsson på Ørje er en av dem som har opplevd at bilen er skadet etter å ha kjørt på veistrekningen mellom Ørje og Eidsberg.

Foto: NRK

Tok av etter nyttår

Grunnen er at asfalten på en omkring ti kilometer lang strekning av motorveien mellom Ørje og Eidsberg rett og slett ikke har tålt vinterværet.

– Det er et dekke som rakner fullstendig etter bare ni år. Vi hadde forventet betydelig lenger levetid, sa nylig byggeleder Jan Lindahl i Statens vegvesen.

Det raske forfallet tok for alvor av etter nyttår. De siste ukene har veien blitt lappet og kostet i håp om å begrense skadene, men nå har vegvesenet gitt opp.

I stedet har de startet jobben med å skrape bort det øverste asfaltlaget på veistrekningen. Hovedveien mellom Oslo og Stockholm er stengt en uke. Først i juni regner vegvesenet med å legge på 12.000 tonn asfalt som erstatning.

Asfaltproblemet på en del av E18 gjennom Østfold føyer seg inn i en etter hvert lang liste over små og store problemer med veistrekningen.

– Steinsprut-skader mer enn doblet

Normalt ville vegvesenet unngått å gjøre denne jobben mens det fortsatt er vinter. Likevel har situasjonen blitt såpass prekær at de har valgt å gjøre det allerede nå.

– Vi så at dekket begynte å rakne mer og mer. Vi har reparert partier, men det har fortsatt å rakne. Det ble så mye at vi måtte velge å frese bort all asfalten i slitelaget, sier Kristoffersen.

Per Kristoffersen i statens vegvesen

Per Kristoffersen i Statens vegvesen antar at mange biler har fått skader som følge av asfaltbiter som har løsnet.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Odd Einar Vikeby eier Norgesporten bil på Ørje. De reparerer også steinsprutskader, og har utvilsomt merket pågangen.

– Det har vært minst en dobling i skader på ruter. Jeg kjører veistrekningen daglig selv, og det har blitt merkbart verre den siste tiden, sier han.