Hopp til innhold

Byrådssplid mellom FrP og Høyre

Carl I. Hagen kaller Stian Berger Røslands fremgangsmåte i byrådsforhandlingene selsom.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen er ikke imponert over Stian Berger Røslands forhandlingsevner.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

Høyre ønsker nemlig å forhandle om dannelsen av et nytt sentrum-Høyre-byråd, samtidig som partiet forhandler med Fremskrittspartiet om et fortsatt Høyre-Frp-byråd.

Den første løsningen innebærer at Fremskrittspartiet må kastes ut av byrådskontorene i Oslo etter åtte års samliv med Høyre.

Urealistisk med fireparti-samarbeid

Alle partier erkjenner nå at et borgerlig flertallsbyråd er urealistisk. Høyre og byrådsleder Stian Berger Røsland klamret seg til håpet om et fireparti-byråd helt frem til det første felles forhandlingsmøtet mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre i dag.

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H)

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Slik jeg vurderer det nå, er det tre muligheter: Høyre-KrF-Venstre, Høyre-Fremskrittspartiet eller at Høyre går alene, sier Røsland.

Det var på dagens forhandlingsmøte på Håndverkeren Kurs- og Konferansesenter Høyre lanserte idéen om å forhandle parallellt om et Høyre-Venstre-KrF-byråd og et Høyre-Frp-byråd.

Men Fremskrittspartiets nye gruppeleder i Oslo bystyre, Carl I. Hagen, er lite imponert over byrådsleder Stian Berger Røslands politiske håndverk.

– Nå har Høyre valgt å foreslå at de skal parallellforhandle med oss om en fortsatt byrådsavtale samtidig som de også skal forhandle med Kristelig Folkeparti og Venstre om en byrådsavtale hvor vi skal byttes ut.

– Om vi aksepterer en slik noe selsom fremgangsmåte, skal vi legge fram for vår referansegruppe i ettermiddag, sier Carl I. Hagen.

Får svar på fredag

Svaret vil de andre partiene få når alle fire møtes på nytt fredag. Stian Berger Røsland kommenterer karakteristikken av hans fremgangsmåte som selsom slik:

– Nå er det ikke avklart hvordan noe skal gjøres. Vi skal møtes igjen i morgen klokken 12. Vi skal diskutere både hvordan vi skal sikre en konstituering av bystyret på borgerlig side og hvordan vi kan forvalte det flertallet de borgerlige partiene har fått. Så får vi avklaringer på videre fremgangsmåte i morgen, avslutter Røsland.