Byrådsleder Johansen: Ikke aktuelt å isolere Oslo nå

Oslos byrådsleder Raymond Johansen sier at det ikke er utelukket at kommunen kan måtte stenge grensene rundt byen for å hindre smitte, slik Helsingfors gjorde i våres.

Byrådsleder Raymond Johansen

DRASTISKE TILTAK: Byrådsleder Raymond Johansen mener vi må være villige til å vurdere drastiske tiltak hvis det vi gjør nå ikke er nok.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I et intervju med NTB ble byrådsleder Raymond Johansen (Ap) spurt om det kan være aktuelt å isolere Oslo. Da svarte Johansen følgende:

– Det er mange ting jeg aldri trodde jeg skulle gjøre som jeg nå har gjort siden mars, så jeg har lært meg at det ikke er klokt å utelukke noe, sa Johansen til NTB.

I en e-post til NRK understreker byrådslederen at isolasjon av Oslo ikke er noe han vuderer å innføre nå.

– Det er en hypotetisk og søkt problemstilling nå. Heldigvis er vi langt unna en situasjon der vi må vurdere så kraftige tiltak, sier han.

– Andre land og byer har sett seg nødt til å innføre langt strengere restriksjoner enn det vi til nå har gjort i Norge og Oslo. Jo flinkere vi alle er til å følge smittevernreglene, jo mindre blir risikoen for at vi må vurdere svært inngripende tiltak.

I mars valgte Finlands statsminister å isolere hovedstaden Helsingfors og regionen der hovedstaden ligger da koronasmitten økte. Isolasjonen ble håndhevet av politiet. De satte opp 30 kontrollposter på de største veiene.

I midten av april ble isolasjonen i Finland opphevet fordi den var i strid med grunnloven.

«Rødt» smittenivå

Oslo har den siste tiden opplevd økende smitte. I helgen skrev VG at Oslo har registrert 22,49 smittede per 100.000 innbyggere. Det innebærer at kommunen ville vært «rød» slik Folkehelseinstituttets vurderer andre land.

Smittesituasjonen i hovedstaden har ført til at flere ordførere i andre kommuner fraråder innbyggerne å reise til Oslo.

– Målrettede tiltak

Byrådslederen i Oslo understreker at lokal isolasjon ikke er noe de vurderer å innføre nå, og byrådet har heller ikke diskutert det. I en e-post til NRK presiserer han at problemstillingen er hypotetisk og at vi heldigvis er langt unna en situasjon der vi må vurdere så kraftige tiltak.

– Vi vil ha kirurgiske, målretta tiltak. Vi er bekymra for at det er økende smitte i aldersgruppa 20-35 år og de har ofte forsiktige symptomer. Vi oppfordrer de som har vært i nærheten av utbrudd om å teste seg, sier Raymond Johansen til NRK.

– Kan det bli aktuelt med lokale karantener, på bydelsnivå, eller enda mindre?

– Det må man vurdere. Kirurgisk retta tiltak tror jeg blir viktig framover, på bydelsnivå og på del-bydelsnivå kan være viktige. Men folk er jo ikke bare i sin bydel eller bare i sin del-bydel.

Status Norge

Sist oppdatert: 23.09.2020
759
Siste uke
19
Innlagt
267
Døde