Hopp til innhold

Byrådet vil skrinlegge utbygging av E6 øst i Oslo

Arbeiderpartiet, MDG og SV la frem planen sin for hovedstaden. De vil innføre 60 km/t-grense på hovedveier og åpner opp for mer bompenger.

Raymond Johansen, Lan Marie Berg og Sunniva Holmås Eidsvoll på pressekonferansen

FORNØYDE: De tre forhandlingslederne la frem den nye byrådsplattformen tirsdag

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Mandag kveld sa alle tre partiene ja til avtalen de har forhandlet frem de siste fire ukene. Dermed kunne de erklære at byrådsplattformen til Arbeiderpartiet, MDG og SV var klar.

Det betyr at det er de samme partiene som har styrt siden 2015, som skal styre byen videre frem mot 2023.

Plattformen, eller avtalen, er politikernes plan for Oslo og byens innbyggere de neste fire årene.

–De neste fire årene er avgjørende for å lykkes med å løse de store utfordringene vi har i vår tid, sa Raymond Johansen da pressekonferansen startet.

Raymond Johansen sitter på pressekonferansen

Raymond Johansen (Ap) mener den nye plattformen vil bidra til å løse de store utfordringene i vår tid.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

I avtalen lover partiene blant annet at Oslo skal bli verdens første utslippsfrie storby i 2030.

– En grønn politikk må være rød for å lykkes, og en rød politikk må være grønn for å vare, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Vil skrinlegge utbygging av E6 og E18

Johansen lovet at de vil jobbe for 60 km/t fartsgrense på hovedveiene hele året, også på riksveiene.

De ønsker seg også 30-sone som ny standard fartsgrense i tettbebygd strøk, mot dagens 50-grense. De vil også søke staten om å bli pilotkommune med 20-sone rundt barneskoler.

For første gang sa Johansen at det er klart at utbyggingen av E6 Oslo øst må skrinlegges.

I tillegg åpner de opp for å øke bompengene, og gjøre det vanskeligere å parkere og kjøre i byen. På den måten vil de nå målene om å kutte klimagassutslipp og redusere biltrafikken, samtidig som de sikrer penger til viktige kollektiv- og sykkelprosjekter.

Billigere bussbillett

Lan Marie Berg fra MDG sa at de vil kutte prisene på enkeltbilletter på buss og T-bane med 20 prosent.

Det betyr i praksis fra 36 kroner til 29 kroner. Det blir ikke prisøkning på månedskort.

De vil også utvide familierabatten til å gjelde hele uken, utenom rushtiden. Det skal gjøres i samarbeid med det nye storfylket Viken.

Lan Marie Berg

En smilende Lan Marie Berg presenterte den nye politiske plattformen.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

I den nye byrådsplattformen har de blitt enige om flere ting som skal kutte klimagassutslipp. De skal blant annet sette av 300 millioner mer for å folk til å velge miljøvennlig.

– Vi sier også nei til store motorveier som E18 og E6, fordi det vil øke trafikken og utslippene, sa Berg på pressekonferansen.

Berg mener den nye plattformen er den grønneste politiske plattformen som har blitt presentert noe sted i verden, noen gang.

Vil sparke private aktører og kutte kjøtt

De tre partiene slår også fast at det kun er kommunen eller ideelle som skal drive alle sykehjemmene i kommunen innen 2023.

De lover også at en av fire nye jobber i Norge skal skapes i Oslo.

I tillegg vil de innføre gratis deltidsplass i aktivitetsskolen, også på 2. og 3. trinn i de sju bydelene som i dag bare har gratistilbud i førsteklasse.

Det betyr at hele byen nå får gratis AKS til og med 3. klasse.

De ønsker også å få med folk og bedrifter på en treplantingsdugnad, der de skal plante 100.000 nye trær innen 2030.

For å få folk til å spise mindre kjøtt, skal det alltid være et vegansk alternativ i alle kommunens kantiner og institusjoner. Det gjelder også alle de videregående skolene i Oslo. Slik håper de å halvere kjøttforbruket.

– Et mer plantebasert kosthold er bra for mennesker, det er bra for dyrene og det vil gi store kutt i klimagassutslippene, sa Lan Marie Berg.

– Vegetarmat er populært og sunt, og derfor tenker jeg også at dette er noe som folkehelseministeren vår blir glad for, sa hun og henviste til folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp).

Legger fotomuseet på is

Siden 2015 har det vært planlagt et fotomuseum på Sukkerbiten i Oslo. Det har vært utlyst arkitektkonkurranse, og planen har vært å bygge et museum på 5000 m² mellom Operaen og det nye Munchmuseet.

Men det blir nå lagt på is, i den nye plattformen. Partiene ønsker heller å utrede muligheten for å kunne gjøre hele Sukkerbiten til et friområde.

De vil blant annet etablere flere badeplasser og fjordbad langs havnepromenaden, og jobbe for flere badstuer og badehus.

Partiene i Oslo har lenge vært splittet i hva man skal gjøre med området mellom Operaen og Sørenga.

Har større oppslutning

Forskjellen er at MDG og SV denne gangen fikk større oppslutning enn ved forrige valg, og derfor har hatt mulighet til kreve mer i forhandlingene med Arbeiderpartiet.

Plattformen blir presentert i den gamle arbeidsanstalten ved Prinds Christian Augusts Minde i Storgata.

Hvem som skal sitte i byrådet får vi først vite på onsdag. Ap, MDG og SV er mindretallsbyråd, og har 27 av 59 representanter. Derfor trenger de partiet Rødt som støtteparti.

Det er likevel ikke laget noen formell samarbeidsavtale med partiet, slik de har hatt de siste fire årene.

Onsdag ettermiddag møtes også det nye bystyret for første gang.

Byrådsforhandlinger i gang i Mangelsgården (ute)

SMILENDE START: En måned er gått siden byrådsforhandlerne møtte pressen på trappa til Mangelsgården. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) flankert av Lan Marie Berg (MDG), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), Omar Samy Gamal (SV), Sirin Hellvin Stav (MDG), Einar Wilhelmsen (MDG) og Hanna Marcussen (MDG).

Foto: Olav Juven / NRK