Byrådet vil forlenge utepilsen i Oslo

Snart kan folk i Oslo nyte utepilsen sin lenger utover sommernatta, hvis byrådet får det som de vil. Da kan også flere vannhull utenfor sentrum tilby senere uteservering.

Olaf Ryes plass på Grunerløkka: Fontes, Parkteateret og Kaffebrenneriet

GRÜNERLØKKA: I sola på Olaf Ryes plass kan man nå sitte ute til klokken 23.00, men byrådet vil at alkoholserveringen ute skal forlenges til midnatt.

Foto: Else Karine Archer / NRK

I dag er det serveringsstedene i den innerste sentrumsdelen av Oslo som får ha åpent lengst, i tillegg til noen steder i sentrumsnære bydeler.

 byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad, på Fontes

UTEPILS: – Det blir flere steder som kan servere alkohol noe lenger, sier Geir Lippestad.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Men Oslo vokser, og nå vil byrådet utvide skjenkemulighetene.

– Folk ønsker seg et mangfoldig uteliv, og vi ønsker at ikke alle skal oppholde seg i sentrum samtidig. Vi vil at folk også skal kunne kose seg i nærheten av der de bor, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

Det som kalles indre sentrum skal utvides, hvilket betyr at flere utesteder kan ha åpent til halv fire på natta og ha lengre uteservering (se faktaboks for hvilke områder dette gjelder).

Fast utvidet åpningstid

Anders Kvamme

VILLA PARADISO: Lengre åpningstider slår bra an hos Anders Kvamme.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Forslaget til nye skjenkeregler innebærer at mange steder som i dag har «midlertidig utvidet åpningstid», får beholde det fast.

Det betyr at alle automatisk har åpningstid til klokken 03.00, uten å måtte søke.

– Det er positivt både for området og Oslo generelt, fordi jeg synes Oslo stenger litt for tidlig. Jeg kommer til å benytte meg av at de holder åpent lenger, sier Anders Kvamme, som sitter på Olaf Ryes plass og nyter vårsola og en pizza.

Forslaget innebærer også at noen steder som i dag stenger klokken 02.00, kan drøye en time til. Andre får også servere ute én time lenger enn før, fram til midnatt.

– Det er herlig! Vi bor på de nordlige breddegradene, det er lyst veldig lenge og man har lyst til å sitte ute så lenge som mulig, særlig hvis man røyker, mener Jon Demred.

Jon Demred på Parkteateret

PARKTEATERET: Jon Demred er glad for lengre uteservering.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Forslaget er nå ute på høring, og er ikke vedtatt ennå.

Bydelene skal få mer makt

Bydelene skal også kunne definere sitt eget lokale sentrum, og kunne gi flere serveringssteder lengre åpningstid i disse områdene.

– Tidligere har dette vært uoversiktlig, og man har måttet søke til den enkelte bydel. Praksisen fra bydel til bydel har vært ulik. Nå får vi alt inn i én forskrift, og de samme reglene gjelder for alle. Driver du et utested, vet du hva reglene er og hva du har å forholde deg til, forteller byråd Lippestad.

Daglig leder hos Villa Paradiso på Olaf Ryes plass, Kjersti Gjesdal, er forsiktig optimist.

– Vi kommer til å forholde oss til de andre på stripa her, og holde åpent én time lenger. Men vi tenker også på naboene, for vi vil ha et godt naboskap. Derfor har vi to tanker i hodet samtidig, sier Gjesdal.

Daglig leder hos Villa Paradiso, Kjersti Gjesdal

HENSYN: Daglig leder hos Villa Paradiso på Olaf Ryes plass, Kjersti Gjesdal, mener det er viktig å ta vare på naboforholdene hvis de får holde åpent lengre.

Foto: Else Karine Archer / NRK