Byrådet dropper svømmeanlegg

Et nytt konkurranseanlegg for svømming og stup i Oslo blir for dyrt, mener Byrådet. Svømmepresidenten raser.

Sara Nordenstam

Et nytt konkurranseanlegg i Oslo for svømmere som Lambertseters Sara Nordenstam vil koste over 700 millioner kroner.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det er ikke bare for konkurranser det er behov, det er et kjempebehov for folk flest i Oslo. Det er fordi Oslo spesielt og Norge generelt er et u-land når det gjelder både svømmeanlegg og svømmeopplæring, sier president i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes.

Les også: Krever bedre svømmeundervisning | Kutter i åpningstidene

I Oslo er det ikke bygd et nytt kommunalt publikumsbad siden Holmlia bad åpnet i 1983. Under budsjettbehandlingen for ett år siden vedtok et enstemmig
bystyre å se på mulighetene for et fullverdig konkurranseanlegg for svømming og stup i hovedstaden.

Prislapp: 715 millioner

Nå foreligger forstudien fra Idrettsetaten. Den viser at et komplett anlegg med 50-meters konkurransebasseng, eget stupebasseng, opplæringsbasseng og alle fasiliteter vil koste 715 millioner kroner. Det er for dyrt, mener Byrådet.

Jøran Kallmyr

Jøran Kallmyr

Foto: Nyhetsspiller / NRK

– I en tid der vi er nødt til å spare inn på eldreomsorg og på skole, vil jeg i hvert fall ikke anbefale å bygge et svømmeanlegg til 700 millioner. Da er det bedre å bruke mer penger på eldreomsorg og skole, sier byråd for miljø og samferdsel, Jøran Kallmyr fra Fremskrittspartiet.

Det synes svømmepresidenten er forferdelig å høre:

President i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes

Per Rune Eknes

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Hvis du sier at det er for dyrt, ser du kun på byggingen. Du ser ikke avkastningen du får ut av det, sier Per Rune Eknes.

– Men er ikke 715 millioner kroner fryktelig mye penger?

– Ja, det høres fryktelig mye ut. Jeg har ikke sett utregningen, og ville gjerne sett den før jeg kommenterer tallet. Samtidig vil jeg tro at et slikt anlegg har et besøkspotensial på 1 million per år. Hvis du da sier at en million mennesker legger igjen 100 kroner hver, så har du et omsetningspotensial på 100 millioner kroner i året. Da kan du både låne og investere mye penger for å ha anlegget i en 40-årsperiode.

Les også: Plask koster flesk

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tøyenbadet holder ikke mål

Svømmepresidenten synes det er trist av bassenget i Tøyenbadet ikke holder mål for konkurranser:

– For det første er Tøyenbadet for smalt. For det andre er stupefasilitetene totalt ubrukelige. Man kan ikke ha internasjonale konkurranser det, og knapt nok norgesmesterskap, ifølge Eknes.

Skulle bystyret komme til en annen konklusjon enn idrettsbyråden, har Idrettsetaten pekt på en rekke mulige steder å bygge et svømmeanlegg. Førstevalget er en tomt ved gamle Forsvarets Overkommando på Huseby med Sogn videregående skole som andrevalg.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter