Hopp til innhold

Byråd ønsker seg flere meldinger om feil og avvik på sykehjemmene

Nesten 8.000 avvik ble meldt inn fra sykehjemmene i Oslo i løpet av åtte måneder i fjor. Feil ved medisinhåndtering og mangel på ansatte er problemer som går igjen.

Sykehjem. Illustrasjon.

Nesten 8.000 avvik ble meldt fra sykehjemmene i Oslo i løpet av åtte måneder i fjor. Eldrebyråden mener av meldingene gjør at man lærer av feil og kan bidra til forbedring.

Foto: Scanpix

Avvik handler om uønskede hendelser, uhell eller nesten-uhell, og kan dreie seg om alt fra feilmedisinering og voldsbruk til manglende flaggheising.

Totalt 7.829 avvik ble meldt inn fra sykehjemmene fra 1.januar til 31.august 2015.

  • Kommunale sykehjem har 3.644 avvik
  • Kommersielle sykehjem har 2.892 avvik
  • Ideelle sykehjem har 1.292 avvik
Inga Marte Thorkildsen

Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tallet skremmer ikke eldrebyråden.

– Det er antagelig for få. Målet vårt er å skape en kultur slik at ansatte både tør, og føler det er meningsfullt, å melde avvik, sånn at vi får gjort noe med det som er feil ved sykehjemmene, sier Inga Marte Thorkildsen (SV).

– Så målet er ikke null avvik, men flere?

– Ja, det er det helt klart. Det er mennesker som jobber på sykehjem og mennesker gjør feil. Da er det viktig å være ærlig på det.

Bruk av doble vakter

For første gang blir antallet avvik på private sykehjem i Oslo offentliggjort i dag.

I desember ble tallene for avvik på 20 kommunale og åtte ideelle sykehjem lagt frem, i dag kom tallene for 21 private sykehjem - hvorav fem er ideelle.

Ingen av disse tallene har tidligere år blitt offentliggjort i Oslo.

Eldrebyråden sier hun ikke har hatt tid til å gå inn i de enkelte avviksmeldingene ennå, men at det er én forskjell på de kommunale og private sykehjemmene som peker seg ut.

– Mens de kommunale ofte melder avvik ved bruk av bemanningsbyråer og vikarer derfra, melder de private om avvik for bruk av doble vakter og brudd på arbeidstidsbestemmelsene, og mindre bruk av vikarbyråer. Det er en interessant forskjell, mener byråden.

Viktig arbeid

Hvert år behandles rundt 9.000 pasienter på sykehjem og helsehus, det er omlag 12.000 ansatte og det gjennomføres 20 millioner medisinutdelinger.

Også Sykehjemsetaten i Oslo kommune er glad for åpenheten, og oppfordrer ansatte til å melde fra ved feil.

– Bare slik kan vi få gjort noe med det, sier direktør for samfunnskontakt, Henrik Mevold.

– Hvis en ansatt glemmer å låse døra til medisinskapet kaller vi det et alvorlig avvik. Og det vi da gjør, er å innstallere smekklåser eller små alarmer som gir lyd hvis skapet ikke blir låst, forteller han som et eksempel.

Hensikten med avviksbehandling må være å lære av feil og uønskede hendelser, forebygge gjentakelser og bidra til forbedring, skriver Thorkildsen i et notat til helse- og sosialkomiteen i dag.