Hopp til innhold

Byhistorie ble bakgårdsteater

Vandreteateret "Å ha en drøm" har fylt bakgårdene i Haldens eldste bydel med historiefortelling, sang og musikk. Nå vil publikum vil ha forestillingen inn i skolen.

Erling H. Günther

Erling H. Günther har skrevet stykke og var selv med.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Historisk vandreteater

Haldens historie ble fortalt gjennom dagligtalen.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Det er Halden-avdelingen av Foreningen Norden som har fortalt byens historie ved hjelp av vandreteater i Skippergata . Lokalavdelingen var i helgen vertskap for organisasjonens landsmøte. De ønsket å gi deltakerne og andre et glimt av byhistorien, og satte like godt opp en teaterforestilling. "Å ha en drøm" utspiller seg i årene 1836, 1875, 1911 og 1999. Lokale amatørskuespillere, musikere og profesjonelle sangere var med.

Formidler gjennom dagligtale

Scenene og de ulike årstallene var lagt til Stangsplass 1, Skippergata 14, 2-4 og 1. Forestillingen er det Erling H. Günther som har skrevet. Han er en av foreningens medlemmer.

– Dette skuespillet er skrevet med tanke på at vi ikke skal overfortelle enkelthistorien, men rett og slett ta det via folkets prek. Årstallene som er valgt, er år hvor det ikke skjer noe spesielt. Da forteller jeg om det som har skjedd like før, og det som er i planleggingen. Dette blir formidlet gjennom dagligtale, opplyser han mens hele teateret vandrer gjennom byen. Korpset er også med og spiller flotte toner hele veien.

Fulle forestillinger

Historisk vandreteater

Over 500 personer har tatt seg tid til å se på forestillingen.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Bjørg Jacobsen, leder i Foreningen Norden avdeling Halden, forteller at organisasjonen arbeider for å fremme nordisk kultur og språkforståelse. De har lokalforeninger i hele landet, og disse var altså samlet i Halden i helga. Selv om teateret var ment for disse, fant de ut at de også ville at vanlige folk skulle få se. Det endte med seks fulle forestillinger.

De fikk med seg mange på laget for å sette opp stykket.

– Det er jo det som har gjort dette til en stor suksess, at vi har fått med veldig flinke folk. Vi har fått med kjente fra amatørteateret i Halden, og fire fantastiske sangere, sier hun.

Imponert

Blant publikum søndag var Liv Anne Fossbråten. Hun syntes det var moro å få være med på noe slikt.

– Det er et historisk spill og det er gøy å følge med på det som skjer i teaterbransjen. Og vi er interessert i historie. Det er verdt å stå opp for å få med seg dette, sier hun og mener vandretateret bør bli del av kulturtilbudet til skolene, Den kulturelle skolesekken.

Katinka Kopperud var også veldig imponert.

– Det var utrolig flott. Som lærer tenker jeg at dette burde barna også se. Det er utrolig fint å få historien levendegjort, sier hun.

Rørt til tårer

Kopperud ble rørt under stykket.

– Jeg ble veldig rørt. Særlig under det siste tablået så spratt tårene litt. Da måtte jeg frem med papirlommetørkle, forteller hun.

Hun synes det var kjekt å få se bakgårdene.

– Den første bakgården vi var i, det er barndomshjemmet mitt. Der bodde jeg i 7-8 år. Så det var veldig rart å se igjen. De andre bakgårdene er sånne skjulte skatter som man vanligvis ikke får se. Så det var veldig flott, mener hun.