Bygger mindre Tøyenbad enn planlagt

Det nye Tøyenbadet skal ligge der det ligger, og blir langt mindre enn tidligere tenkt. Svømmeforbundet er misfornøyd med planene og frykter at det hverken blir stort nok eller bra nok for idretten.

Tøyenbadet

NYTT BAD I 2021: Byrådet regner med byggestart for det nye Tøyenbadet i 2019 og åpning to år senere.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Vi har ikke tenk til å bygge et bad som skal dekke behovet for hele østlandsområdet. Jeg vil bygge et bad for Oslos befolkning, som vil være en fantastisk opplevelse for barn og voksne, sier kultur- og idrettsbyråd, Rina Mariann Hansen (AP).

Hun satser på at et senket ambisjonsnivå skal sikre byggestart i 2019.

– Vi tar utgangspunkt i Tøyenbadet der det ligger i dag, og bygger et badeland etter en modell fra Drammensbadet.

Tidligere prislapp: 1,5 milliarder

Da Oslo bystyre vedtok bademeldingen i juni 2014, var vyene for Tøyenbadet grandiose.

Oslos nye hovedbad skulle ha 50-meters svømmebasseng, eget stupebasseng, åtte familiebassenger, to varmtvannsbassenger, surfebasseng og en rekke vannsklier.

2.400 besøkende skulle ha plass i anlegget samtidig, fire ganger så mange som i Østfoldbadet i Askim, og to og en halv ganger så mange som i Drammensbadet.

Det har også versert idéer om å bygge det nye Tøyenbadet et annet sted i Tøyenparken.

Rina Mariann Hansen

BYRÅD: Kultur- og idrettsbyråd, Rina Mariann Hansen (AP), foreslår å rehabilitere og utvide Tøyenbadet til en billigere penge enn først planlagt.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Kultur- og idrettsbygg har regnet på hvor mye herligheten vil koste, og anslaget er på nær halvannen milliard kroner.

– Jeg er opptatt av å få et supert bad, men hvis vi kan gjøre det billigere, tror jeg alle i Oslo blir glad for det, sier Hansen.

– Hva slags elementer vil det bli utover det som allerede er på Tøyenbadet i dag?

– Vi trenger en ordentlig oppgradering av utebassengene, så det oppleves som en badepark. Det vil være et badeland inne også, men detaljene skal vi legge frem når vi har detaljprosjektert dette.

Badeland på Økern

Idrettsbyråden ser også Tøyenbadet i sammenheng med Steen & Strøms planer om badeland på Økern.

– Vi kan ikke bygge to gigantiske badeland to T-banestopp fra hverandre. For oss er det viktig at Tøyenbadet er Oslos hovedbad. Det skal først og fremst være er et anlegg for skolesvømming, familier og folk som vil kose seg i vannet.

Ikke fornøyd

Norges Svømmeforbund frykter at en rehabilitering fremfor å bygge helt nytt, ikke vil gi den økningen i vannflate som både barn som skal lære å svømme, befolkningen flest og idretten trenger.

De er også redd konkurranseidrettens ønsker ikke blir ivaretatt.

Cato Bratbakk

SKEPTISK: Svømmepresident Cato Bratbakk frykter at idretten ikke blir godt nok prioritert når Tøyenbadet skal pusses opp.

Foto: Andreas Sunby / NRK

– I Oslo har vi blant annet ikke et komplett stupeanlegg. Vi har heller ikke gode anlegg for å arrangere et moderne norsk mesterskap. Det hadde vi håpet at vi skulle få på plass, sier svømmepresident Cato Bratbakk.

Byråd Rina Mariann Hansen, sier hun ikke har noen ambisjon om å bygge et anlegg for internasjonale svømmekonkurranser.

– Men at vi kan holde nasjonale konkurranser der tror og håper jeg. Det må jeg komme tilbake til, sier hun.

Tøyenbadet

TØYENBADET: Byråd Rina Mariann Hansen, håper å sette i gang med de nye planene for Tøyenbadet så fort bystyret har sluttet seg til forslaget.

Foto: NRK