Hopp til innhold

– Hit vil cricketstjerner komme i fremtiden

Byrådet i Oslo går inn for å bygge en cricketbane i verdensklasse like ved Mortensrud senter på Nordstrand i Oslo. Norges cricketforbund håper viktige kamper vil bli spilt i Norge i fremtiden.

Yousuf Gilianie

Generalsekretær Yousuf Gilianie i Norges Cricketforbund håper internasjonale stjerner en gang vil stå der han står når en ny cricketbane kommer på plass på Mortensrud,

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

På en overgrodd eng på Mortensrud vil det i framtiden stå store cricketstjerner, skal vi tro Norges Cricketforbund.

– Det er fult mulig å få de største cricketstjernene hit i framtiden, forteller Yousuf Gilianien, ivrig og ambisiøs generalsekretær i Norges Cricketforbund.

– Å få et nasjonalt anlegg til Norge betyr automatisk en utvidelse av idretten. Dette er en av de raskest voksende idrettene blant minoriteter og et slikt annlegg kan sørge for at vi får internasjonale kamper i Norge.

Fra 72 til 2400 utøvere på tolv år

I hele landet er det stor mangel på cricketfasiliteter. Banen som det nå er bestemt at skal bygges vil få klubbhus og nødvendige fasiliteter for å arrangere internasjonale kamper, og blir et kjærkomment tillegg for sporten både i Oslo og i Norge, ifølge Gilianien.

Siden 2001 har antallet som driver med ckricket økt fra 72 til rundt 2400 i Oslo. Disse utøverne deler i dag på tre treningsområder; et på Ekeberg, et på Rommen og et nyåpnet anlegg på Bjørndal.

Bystyrets vedtak om å bygge ny bane er gjort først og fremst med tanke på den store veksten innen idretten.

Det er viktig å ivareta behov som har sitt utspring i endringer i befolkningssammensetningen. Vi må legge til rette for innbyggernes muligheter til å være fysisk aktive og for å fremme trivsel, helse og velvære generelt, står det i et skriv om saken fra byrådsleder Stian Berger Røsland og miljøbyråd Ola Elvestuen.

– Vi mister fremtidige talenter i hele landet

Totalt i Norge finnes det 5000 aktive cricketspillere, men mulighetene for seriespill er sterkt begrenset på grunn av den manglende banekapasiteten.

– Sporten har vokst for fort i forhold til antall baner som finnes. Det fører til at serier for unge må nedprioriteres i forhold til senior-seriene. Dermed risikerer vi at fremtidige talenter faller av, forklarer generalsekretær Gilianien.

– Den nordligste cricketklubben i landet ligger i Vadsø og vi har også flere klubber i blant annet Bergen og Stavanger. Vi jobber hele tiden mot det politiske landskapet for å legge til rette for sporten alle disse stedene. Nå har vi blant annet nettopp fått tildelt en grusbane litt utenfor Sandnes som kan brukes.

Gilianien håper byggingen av den nye banen på Mortensrud vil begynne i løpet av neste år.