Busselskap ber folk ha hjemmekontor

Torsdag kan det igjen bli kaos på glatte veier. I Buskerud ber kollektivselskapet Brakar folk om å planlegge transporten og aller helst holde seg hjemme.

Busser i kø over bybrua i Drammen

Sist det var underkjølt regn stod bussene i Drammen i kø over Bybrua.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Det kommer inn underkjølt regn fra i morgen tidlig. Det må man være obs på, enten om man skal ut med bilen eller ut å gå, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes.

Hun sier det stedvis kan bli ganske glatt.

Eldbjørg Moxnes

Eldbjørg Moxnes, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Foto: Kamilla Pedersen / Met.no

– Det er ikke sikkert det blir like ille overalt, og i høyden i fjellet så kommer jo nedbøren som snø, så det blir hovedsakelig i lavereliggende strøk at det vil komme underkjølt regn, sier Moxnes.

Kan bli store forsinkelser

– Det kan i morgen bli underkjølt regn og svært utfordrende veiforhold. Kan bli store forsinkelser og innstillinger, skriver kollektivselskapet i Buskerud, Brakar, på sin Twitter-profil.

Senere følger de opp med å be folk benytte seg av hjemmekontor hvis de har sjansen:

Laster Twitter-innhold

Overfor NRK utdyper selskapet:

Kjersti Nordgård

Kjersti Nordgård, salgs- og markedssjef i Brakar.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

– Vi velger å stole på meteorologene. Vi syntes det er greit å gjøre folk oppmerksomme på dette i dag slik at de kan være forberedt, forteller salgs- og markedssjef Kjersti Nordgård i Brakar.

Hun oppfordrer passasjerer til å sjekke selskapets nettsider for å få oppdatert informasjon om bussene går eller ikke.

Meteorologen syntes det virker som en god idé å ha hjemmekontor hvis man har mulighet til det, men kan uansett komme med gode nyheter.

– Allerede i morgen ettermiddag og kveld ser det bedre ut, men det kan jo bli liggende litt når det fryser på utover kvelden. Men på fredag er det oppholdsvær og muligens også perioder med sol, selv om det også da kan bli lokal tåke, sier Moxnes.

Kan gi vanskelige kjøreforhold

Meteorologisk institutt har lagt ut et OBS-varsel som gjelder for flere fylker:

  • Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud: Torsdag perioder med underkjølt regn og yr i lavereliggende strøk. Stedvis glatt. Kan gi vanskelige kjøreforhold.
  • Oppland og Hedmark: Torsdag perioder med underkjølt regn og yr i lavereliggende strøk. Første del av dagen lite eller ingen nedbør nord for Mjøsa. Stedvis glatt. Kan gi vanskelige kjøreforhold.
Laster Twitter-innhold

Vegvesenet i beredskap

Statens vegvesen vurderer om veiene i Buskerud skal saltes før det eventuelt blir underkjølt regn i morgen.

– Vi skal være forberedt på det når det kommer. Hvis det blir nødvendig, så salter vi i kveld og i morgen. Da løser det seg opp slik at det ikke blir is med det samme. Men blir det mye, så kan det bli vanskelig kjøreforhold uansett, sier prosjektleder Odd Grette til NRK.

Alle i vegvesenet er uansett i beredskap, forteller han.

– Blir det sånt vær, så er alle klare.

– Kjetting hjelper ikke

Da de såpeglatte veiene skapte kaos i januar i år, mente politiet at bussproblemene kom som følge av at de kjørte uten kjetting.

Den gangen uttalte redningstjenesten Falck at det ikke finnes noen gode alternativer når man får underkjølt regn.

– Kjetting kan i verste fall bli som meier og man mister den effekten man skal ha, sier Tommy Utakleiv i Falck.

NRK-reporter på glatta

NRKs reporter Jan-Erik Wilthil var en av dem som fikk kjenne på de glatte føreforholdene da bussene sist stod i Drammen.