Dette er Buskeruds OL-utøvere

Hele 15 Buskerudværinger forsvarer Norges ære under OL i Sotsji. Vet du hvem de er?

Bildecollage OL

16 av Norges OL-utøvere kommer fra Buskerud. på bildet: Silje Norendal(oppe til venstre), Anders Jacobsen(oppe til høyre), Hege Bøkko(nede til høyre) og Ole Einar Bjørndalen(nede til høyre).

Foto: NRK/Scanpix

Idrett: Skiskyting

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Ole Einar Bjørndalen fra Simostranda.

Han er Buskeruds veteran, og er en av de klare gullkandidatene under OL. Han debuterte i verdenscupen i 1993, og deltar i år i sitt siste OL i en alder av 40. Bjørndalen er en av tidenes mestvinnende skisportutøvere. Han har i alt 11 medaljer i OL og 39 VM-medaljer i perioden 1997–2013. 25 gull, 15 sølv og 10 bronse.

Ingen andre skiskyttere har tatt like mange gullmedaljer og medaljer totalt som Bjørndalen i OL eller i VM, og han har tatt medalje i alle OL og VM fra og med VM 1997. Han har også vunnet verdenscupen sammenlagt 6 sesonger med i alt 93 rennseiere.

Artikkelen forstsetter under videoen.

Ole Einar Bjørndalen har vært langt unna Ruhpolding og resten av landslaget denne uka. I sitt eget høydeparadis i Italia lader han opp til å ta OL-medalje som 40-åring. Reporter: Marius Skjelbæk, foto/redigering: Jørn Tveter.

Vetle Sjåstad Christiansen fra Geilo

Vetle Sjåstad Christiansen

Vetle Sjåstad Christiansen

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Han har det siste året utmerket seg som en lovende skiskytter. 21-åringen har vunnet samtlige juniormesterskap han har stilt opp i, og kan også vise til sterke prestasjoner i seniorklassen. Han er fortsatt kanskje mest kjent for å være storebroren til fristil-stjernen Tiril Sjåstad Christiansen.

Idrett: Langrenn

Tord Asle Gjerdalen

Tord Asle Gjerdalen

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Tord Asle Gjerdalen fra Hole

Han fikk sitt store gjennombrudd i 2007/2008 sesongen da han ble beste nordmann i Tour de Ski med sin fjerdeplass. Da Petter Northug vant 50 km fristil i VM i Liberec 2009 ble Gjerdalen av mange tildelt mye av æren for at Northug vant gullet, blant annet ved å bremse tet-feltet mens Northug byttet ski.

Hans varemerke er å gå skirenn iført pilotbriller av typen Ray Ban Aviator. Gjerdalen har derfor fått Ray Ban som personlig sponsor.

Pål Golberg

Pål Golberg

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Han utmerker seg ofte ved å nå formtoppen først når det er store mesterskap.

Pål Golberg fra Gol

Han debuterte i verdenscupen i 2010. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd 13. mars 2011 med tredje plass på den klassiske verdenscupsprinten i Lahti. Han fulgte opp i desember samme år med å vinne prologen og bli nr. 3 i den individuelle sprinten i Düsseldorf.

Se hele OL-programmet her.

Idrett: Hopp

Line Jahr

Line Jahr

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK
Line Jahr fra Vikersund

Hun er sammen med blant andre Anette Sagen, en av Norges beste hoppdamer. Hun har vært på det norske hopplandslaget for kvinner siden 1999. Jahr har personlig rekord på 155 meter, satt i skiflyvningsbakken i Vikersund i 2004. Dette gjør henne til den kvinnelige norske skihopperen som har hoppet nest lengst i Norge og 6. lengst i verden.

Anders Jacobsen

Anders Jacobsen

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Anders Jacobsen fra Ringerike

Han ble betraktet som et av Norges største hopptalenter da han slo igjennom høsten 2006. Hans personlige rekord er på 230,5 meter og ble satt i Planica i 2010. Foruten å være en av Norges beste skiflyvere, har han også deltatt i underholdningsprogrammet «Skal vi danse» på Tv2, og hevder han i denne sammenheng har overvunnet nervene.

Jacobsen tok et pauseår sesongen 2011/2012, men gjorde comeback sesongen etter. Jacobsen har slitt med skader etter å ha røket et korsbånd under et fall i Planica i mars 2013, men er nå friskmeldt.

Hold deg oppdatert på programmet og resultatene her.

Daniel André Tande

Daniel-André Tande

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Daniel-André Tande fra Kongsberg

Han er Buskeruds nykommer i hoppsporten. Han ble norgeskjent da han deltok i hopp-NM 2013, der han fikk bronse i lagkonkurransen. Individuelt fikk han 6. plass i stor bakke. I sesongen 2013–14 deltar han også i verdenscupen i skihopping, der han har 5. plass i laghopp og 12. plass individuelt som beste plasseringer foreløpig. Han er foreløpig reserve under OL.

Artikkelen fortsetter under videoen

Tom Hilde fikk ikke plass på hopplaget til OL, men det gjorde den unge Daniel André Tande.

Idrett: Skøyter

Håvard Bøkko

Håvard Bøkko

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix
Håvard Bøkko fra Hol

Han regnes av mange som det største norske skøytetalentet på mange år. Bøkko gjorde en god sesong i 2006 med å bli juniorverdensmester, som første nordmann siden Geir Karlstad i 1982. Allround-VM på skøyter 2009 gjorde Bøkko historisk.

Bøkko ble nr. 2 på 500 m og 5 000 m, vant 1 500 m og ble nr. 2 på 10 000 m. Pallplass på alle distanser i et allround VM hadde ingen nordmann klart etter Michael Staksrud gjorde det i 1937.

I verdenscupfinalen 2012 slo han Shani Davis i parløp og vant. Han vant også hele 1500m-cupen sammenlagt etter de siste sesongene med to andreplasser og en tredjeplass i den samme distanse-cupen.

Hege Bøkko

Hege Bøkko

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Hege Bøkko fra Hol

Hun gjorde sin debut på skøytebanen under Allround-NM på skøyter 2009, hvor hun tok bronsemedaljen sammenlagt. Bøkko var med i den norske troppen i OL i Vancouver. Hun kom på 10. plass på 1 000 meter, og 14. plass på 1 500 meter.

5. april 2011 ble det klart at søsknene Bøkko ville bryte med landslaget og men heller satse på profflaget Team CBA med Peter Mueller som trener.

Før sesongen 2012/13 var begge søsknene Bøkko tilbake på forbundslaget med Jarle Pedersen som trener.

Se når Hege og Håvard Bøkko skal i ilden her.

Idrett: Kunstløp

Anne Line Gjersem

Anne Line Gjersem

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Anne Line Gjersem fra Hønefoss

Hun er Norges store medaljehåp i kunstløp. Hun nasjonalt kjent gjennom programmet Min Idrett som gikk på NRK i 2012. Under Nebelhorn Trophy 2013, sørget hun for å sikre Norge en OL-plass i kunstløp i kategorien kvinner, single. Dette er første gang Norge er kvalifisert i kunstløp siden 1964.

Idrett: Snøbrett

Silje Norendal

Silje Norendal

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Silje Norendal fra Kongsberg

Hun er Norges kvinnelige medaljehåp i slopestyle for brettkjørere. Hun tok sølv i slopestyle under European X-Games i 2011. I 2013 vant hun slopestyle i X-Games i Tignes, og hun vant samme øvelse i X-Games i Aspen i 2014.

Hun er derfor også en av de klare favorittene til å ta medalje under OL i denne øvelsen. I forkant av OL har Norendal slitt med sykdom, men skal være på bedringens vei.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Intervju med Silje Norendal. Norendal vant slopestyle i X Games i Aspen. Reporter: Kristine Norvik Skeide.

Gjermund Bråten

Gjermund Bråten

Foto: Suslin, Maja / Scanpix
Gjermund Bråten fra Torpo

Han er også en av medaljefavorittene i øvelsen slopestyle for snøbrettkjørere. Han har tatt medaljer i mange av de store internasjonale snøbrettkonkurransene, sist gull i Mile High slopestyle 2013 i Australia.

Han har i tiden før OL jobbet for å trene seg opp fra skadene han pådro seg under trening i desember 2013. Der brakk han tre ribbebein og punkterte en lunge, men ble friskmeldt på rekordtid.

Stian Sivertzen

Stian Sivertzen

Foto: Tordis Gauteplass / NRK
Stian Sivertzen fra Kongsberg

Han deltar i øvelsen snøbrettkross. I sesongen 07/08 overrasket han hele verdenseliten med 2. plass i verdenscupen sammenlagt og ble kalt "the young gun from Norway".

Under prøve-OL i januar 2009 ble Sivertzen hard skadd og brukte både vår, sommer og høst på å komme seg først på beina og så på brettet. I 2010 deltok han i sitt første OL, da han kvalifiserte seg til OL i Vancouver, der kom han på en 24. plass.

Se når snøbrettkjørerne skal kjempe om medalje her.

Idrett: Fristil

Øystein Bråten

Øystein Bråten

Foto: privat
Øystein Bråten fra Torpo

Han er nykommer i landslagssammenheng. Han er kjent i skimiljøet for sin stilfulle kjøring og sine mange triks, spesielt på rails. Bråten er den yngre broren til snøbrettkjører Gjermund bråten, og konkurrerer på lik linje med sin bror i øvelsen slopestyle. Bråten har vist seg som en å regne med i medaljekampen etter flere sterke prestasjoner i internasjonal sammenheng.

Andreas Håtveit

Andreas Håtveit

Foto: Claes-Tommy Herland/Skiforbundet / NTB scanpix
Andreas Håtveit fra Sudndalen

Han er Norges store medaljehåp i øvelsen slopestyle. Håtveit slo gjennom som jibber da han kom på ellevteplass på halfpipe i US open i 2005. Siden har han steget på poenglisten, og han vant første gang i Whistler, Canada i 2006 i halfpipe og big hit. Under Winter X-Games 2008 vant han sin første gullmedalje i øvelsen slopestyle.

Håtveit er en merittert konkurransekjører, og har også vært med i skifilmer i alle år. Han har flere pallplasseringer i de store internasjonale mesterskapene, siste var en 2. plass i Dew Tour Breckenridge i 2013.

Tiril Sjåstad Christiansen

Tiril Sjåstad Christiansen

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Tiril Sjåstad Christiansen fra Geilo

Hun var opprinnelig tatt ut i Norges OL-tropp, men valgte å trekke seg fra vinterlekene.

Hun røk korsbåndet under trening tidligere i år, og har valgt å ikke delta ettersom hun fortsatt har smerter når hun kjører.

18-åringen var et av Norges store medaljehåp i slopestyle, og var også regnet som medaljefavoritt etter at hun tok gull i X-games i 2013.