Sjåfør fra Buskerud drept i busskapring

Tung dag for tidligere kolleger i Drammen. Mener bransjen må ta tak og sikre sjåførene bedre.

Nettbuss Drammen minnes tidligere kollega

Det er en tung dag for sjåførens tidligere kolleger hos Nettbuss i Drammen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Sjåføren som ble drept på Valdresekspressen i Årdal, kommer opprinnelig fra Buskerud. Arve Kvernhaug jobbet i en årrekke for Nettbuss i Drammen, før han for tre år siden sluttet og flyttet til Bagn i Valdres.

En svensk mann i 50-årene og en 19 år gammel jente fra Årdal er de andre ofrene.

Stemningen er dyster

– Det er tungt her på Nettbuss i Drammen i dag, sier assisterende avdelingsleder Jørn Pettersen.

– Det er jo en tidligere kollega hos oss, og alle sjåførene her er preget av dette i dag.

– Når fikk dere vite at det var deres tidligere kollega?

Assisterende avdelingsleder Nettbuss, Jørn Pettersen

Det er en tung dag, og stemningen er dyster, sier assisterende avdelingsleder i Nettbuss Jørn Pettersen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Det var i går kveld, like etter at ulykken hadde skjedd. Da tikket det inn noen facebook-meldinger til enkelte, forklarer Pettersen.

Bussjåføren hadde jobbet for Nettbuss i over ti år, men sluttet for tre år siden.

– Stemningen er dyster. Du ser det og føler det på sjåførene. De er tankefulle og går og tenker på dette, sier Pettersen.

– Hva tenker du om denne ulykken?

– Det er jo ingenting man kan gardere seg mot. Når man sitter og kjører en buss, så sitter man på setet. Og om det er noen passasjerer som er med, som har slike hensikter, så kan man ikke gardere seg mot det. Dette er jo tragisk for hele bransjen, at man ikke kan være sikker på sin egen arbeidsplass.

Mener bransjen må ta tak

– Bransjen blir bare tøffere og tøffere, det ser man med mer vold, ran og trusler mot sjåførene. Noe må gjøres, og jeg håper bransjen tar tak i dette, nå som det har skjedd en tragisk ulykke nok en gang, sier Pettersen.

– Hva må gjøres?

– Vi må sikre sjåførene bedre. Vi sitter helt åpent, hvem som helst kan kaste seg over deg og finne på sånne ting. Ingen vil sitte i bur når man kjører, men til slutt så må man vel sitte fysisk avsperret fra publikum.

– Har sjåførene gitt uttrykk for at de er redde når de kjører?

– Enkelte har jo det, etter episoder som har skjedd her i byen også. Så enkelte er bekymret for situasjonene som kan oppstå. Men i dag så er det mer dystert. De går og tenker og funderer på at dette kunne vært meg, forteller Pettersen.

Brannmannskap overmannet gjerningsmannen

Politiet fikk melding om busskapringen av Valdresekspressen klokka 17.35 mandag ettermiddag. Bussen var på vei fra Årdal til Oslo, men like ved Holsbruvatnet fikk turen en brå slutt.

Gjerningsmannen skal ha drept alle de tre på bussen med kniv.

Brannmannskap som kom først til åstedet skal ha bevæpnet seg med hammere og pulverapparat, og fikk overmannet mannen i 30-årene.

Flere etterforskere fra Kripos kommer til Årdal tirsdag for å bistå i den taktiske etterforskningen av trippeldrapet på Valdresekspressen.