Hopp til innhold

Bunnmåling for Ap i Østfold

Aldri før har Arbeiderpartiet fått lavere oppslutning i Østfold enn nå. SV, Rødt og Høyre er de største vinnerne.

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås

Fylkesleder Stein Erik Lauvås i Østfold Arbeiderparti sier partiet nå må bli ferdige med interne stridigheter og få fokus på politikk igjen. Han freder samtidig partileder Jonas Gahr Støre.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

I en helt fersk meningsmåling Sentio har gjort for NRK får Arbeiderpartiet 26,2 prosent oppslutning. Det er en nedgang på 5,9 prosentpoeng siden valget i høst. Fylkesleder Stein-Erik Lauvås forklarer det slik:

– Tallene i Østfold er vel en del av trenden som vi har sett i resten av landet også. Det har vært veldig mange saker som ikke har dreid seg om politikk og som har tatt vekk fokuset, sier han.

– Hvorfor greier ikke Arbeiderpartiet bli ferdig med interne stridigheter?

– Nja, det er et godt spørsmål. Det er jo det vi rett og slett må. Vi må fokusere på politikken, men det ser ikke ut som om vi når igjennom i offentligheten med det. Politikken er jo den samme som da vi hadde 40 prosent oppslutning for et par år siden, så dette er de andre tingene som har fått for stort fokus.

Meningsmåling for NRK Østfold juni 2018

Parti

Valg 2017

Måling juni 2018

Endring i prosentpoeng

MDG

2,6

2,9

+ 0,3

Ap

32,1

26,2

- 5,9

Høyre

23,8

25,5

+ 1,7

Frp

17,5

18,1

+ 0,6

Krf

4,2

3,0

- 1,2

Venstre

2,4

2,4

Sp

8,7

9,8

+ 1,1

SV

4,4

6,3

+ 1,9

Rødt

2,1

4,8

+ 2,7

KrF med bunnmåling

Det er ikke bare Arbeiderpartiet som sliter i Østfold. Også KrF har tunge dager med en oppslutning på tre prosent. I høst mistet de stortingsplassen for første gang siden andre verdenskrig. Og det betyr en god del, mener fylkesleder Brynjar Høidebraaten.

– Vi har ikke de samme mulighetene til å synliggjøre politikken vår, verken fylkespolitikken eller det å få til saker fra Østfold inn mot Stortinget, sier han.

Line Henriett Hjemdal fra Krf og Freddy Øvstegård fra Sv følger spent med på opptellingen.

KrF ut og SV inn. Det var Krfs Line Henriette Holten og SVs Freddy André Øvstegård som kjempet om utjevningsmandatet fra Østfold. Siden valget har KrF gått ytterligere ned mens SV har styrket seg.

Foto: NRK

En annen forklaring kan være det som preger partiet for tiden på landsplan:

– Jeg tror veldig mange er usikre på hvor KrF står akkurat nå og hvem vi vil gå inn i et forpliktende samarbeid med. Selv om vi har fått gjennomslag for mange saker i samarbeid med regjeringen.

Flere vinnere

Rødt går soleklart mest frem og får en oppslutning på 4,8 prosent.

Linn Belsby

Rødts Linn Belsby kan juble over gode tall på NRKs ferske måling for Østfold.

Foto: PRIVAT

– Dette viser at vi har fått synliggjort politikken vår, sier fylkesleder Linn Belsby i Rødt, og peker på at de har fått mye igjen for Bjørnar Moxnes på Stortinget.

Nest størst økning har SV. I høst fikk partiet inn 23 år gamle Freddy André Øvstegård. Stortingets yngste representant har markert seg i flere saker allerede.

– Jeg tror folk i Østfold legger merke til at vi har fått en tydelig stemme for de mange og ikke for de få på Stortinget. Og det er noe vi får støtte for, sier han.

Også Høyre, Sp, Frp og MDG øker på målingen. Kun Venstre står på stedet hvil med en oppslutning på 2,4 prosent.

Selv om det er ganske store endringer for flere av partiene, ville Østfoldbenken blitt akkurat slik som i dag med Ap (3), H (2), Frp (2), Sp (1) og SV (1).