Buddister anklager den katolske kirken for snikinnmelding

Oslo katolske kirke beklager at buddhistene ble ufrivillig kristnet.

Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke

BRUKTE TELEFONKATALOGEN: I Dagsnytt 18 sist uke innrømmet biskopen ansvar for medlemsjukset. – Ja, vi brukte telefonkatalogen, og ikke alle ble spurt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I et brev til Fylkesmannen i Oslo og Akershus 1. februar i år anklager en buddistmenighet Den Katolske Kirke for snikinnmelding av sine egne medlemmer.

I brevet skriver forstander Sissel Johansen i Diamantveibuddhisme Karma Kagyu-linjen i Oslo at deres medlemmer er blitt ufrivillig innmeldt i Oslos katolske menighet.

«Flere av våre medlemmer har tatt kontakt med meg fordi de blir veldig forvirret over at det blir innmeldt ufrivillig inn i et annet trossamfunn.»

Er reelle medlemmer hos buddhistene

Praksisen har foregått i flere år, og medlemmene som har klaget er reelle medlemmer hos buddhistene, skriver forstander Sissel Johansen.

– Det er ikke i vår hensikt å registrere folk som ikke er katolikker. Det er det bare å beklage, og det er også noe biskopen er lei seg for, sier Pål Bratbak, sogneprest i St. Olav domkirkemenighet til VG.

Han sier at det har vært svakheter ved medlemsinnmeldingen og at Den katolske kirke har sendt ut brev og bedt folk bekrefte eller avkrefte om de fortsatt vil være medlemmer.

Torsdag ble både biskop og økonomisjef i den katolske menigheten i Oslo siktet for grovt bedrageri eller medvirkning til grovt bedrageri og de satt i flere timer i avhør hos politiet. Politiet mener at kirken har fått 50 millioner kroner i statsstøtte som de ikke skulle hatt. Kirken har registrert innvandrere som medlemmer uten å spørre dem.

Advokaten til biskop Bernt Eidsvig sier at biskopen er overrasket over siktelsen.

– Han er overrasket over at dette skjer midt i den pågående tilsynssaken der bispedømmet skal levere en redegjørelse til fylkesmannen, sier advokat Kjell Clement Ludvigsen.