Brystkreftrammet arrangerte rosa markering

I sommer fikk hun diagnosen og ble operert bare uker senere. Brystkreftrammede Stine Helene Rognhov syns det var viktig å markere brystkreftsaken i Halden lørdag.

Stine Helene Rognhov

ROSA: Med rosa lue ledet Stine Helene Rognhov markeringen i Halden sentrum.

Foto: Werner Winlund / NRK

– Jeg har vært litt bekymret for oppmøtet, men det kom noen. Da slapp jeg å gå denne marsjen alene, som jeg har sagt at jeg ville gjøre uansett, smiler Stine Helene Rognhov.

Hun var litt nervøs lørdag formiddag før den rosa marsjen ble arrangert i Halden sentrum. Brystkreftsaken er personlig for haldenseren.

20. juli fikk hun diagnosen. Det var ikke lenge siden bryllupet sto, og det var ikke slik hun trodde hvetebrødsdagene skulle bli.

– Jeg ble operert 9. august. I dag feirer jeg at jeg er kreftfri. Jeg har fjernet begge brystene, jeg har parykk og lue, men ikke eget hår. Jeg er like fullverdig kvinne likevel, og jeg er stolt av det jeg har kommet meg gjennom, forteller Rognhov til NRK.

Rosa markering

Hun var redd ingen ville komme, men drøyt 20 personer møtte opp for å gå i gatene gjennom Halden sentrum kledd i rosa. Rognhov ble trillet i en rullestol.

Markering

MARSJ: Rognhov fryktet at hun måtte gå alene, men fikk godt selskap under markeringen.

Foto: Werner Winlund / NRK

– De som har pleid å arrangere marsjen skulle ikke gjøre det i år. Det syns jeg var synd, så jeg tok initiativet og lagde at arrangement. Jeg syns det er så viktig. Hvert år er det over 3000 kvinner i Norge som får diagnosen brystkreft, fortsetter Rognhov.

I Norge står Kreftforeningen og Foreningen for brystkreftopererte (FBB) sammen om Rosa sløyfe-aksjonen i oktober hvert år. Det arrangeres ulike markeringer landet rundt.

Tøff tid i møte

Selv etter brystkreftoperasjonen går initiativtageren en tøff tid i møte. Den første cellegift-dosen tok hun på tirsdag forrige uke.

– Jeg har 15 cellegiftkurer igjen. Å arrangere denne marsjen var viktig for meg, som en liten hyllest til livet. Man skal ikke ta livet for gitt.

I tillegg til en marsj gjennom byen, har hun fått i stand en auksjon hvor inntektene går til brystkreftsaken og en konsert. Hun er ivrig supporter av Kvik Halden og hyller laget for at de spilte med rosa armbånd i lørdagens kamp mot Vindbjart.

– De er noen fantastiske gutter!