Bryllupsfotograf med hemmeligheter

Arild Sønstrød har vært bryllupsfotograf i 40 år. Nå avslører han en godt bevart hemmelighet.

Bryllupsbilde

Slik kan et godt komponert og kreativt bryllupsbilde se ut.

Foto: Arild Sønstrød

– På den tiden min far var fotograf var det hytteturer hele året. På den tiden var det også veldig viktig å få giftet seg før magen kom til syne. Og det er litt morsomt hvis man ser på gamle brudebilder så er brudebuketten veldig liten så viser bruden at hun ikke er gravid, og er brudebuketten kjempediger så er det ofte noe som skal skjules, avslører Arild Sønstrød (66).

Andre og tredje generasjon bryllupsfotografer

Han er andre generasjons fotograf som driver Sønstrød Fotografene i Drammen sammen med sin datter Pia Sønstrød. Nå er det nye tider. De siste årene har han mistet 60 prosent av bryllupsfotograferingen. Det kan være flere årsaker til dette, men flere digitale muligheter og større kunnskap om fotografering hos flere kan være noe av det.

– Det vi driver med er et fag og det er et håndverk og du får det du betaler for, mener fotografen.

Flyvende brud

Dette er et av brudebildene Pia Sønstrød kan vise til.

Foto: Pia Sønsterød

Han poengterer at dette skal være et varig minne. Både han og datteren designer egne bryllups-fotobøker.

– Vi planlegger en fotografering. Vi har møter med brudeparet i forkant og finner ut hvilken stil de har og får bakgrunnsinformasjon.

Vårt brudepar

Annicken Valseth (27) og Morten Nino Mercader Dahl (25) fra Drammen lar hele landet følge med når de gir hverandre sitt ja.

De har valgt å la en venn av familien ta bildene.

Annicken + Morten = sant

Annicken og Morten gifter seg lørdag den 28. mai. De skal bruke en venn av paret til å forevige øyeblikket utenfor kirken.

Foto: Anne-Marit Borgen Werring / NRK

– Han er hobbyfotograf og skal ta bilder av oss utenfor kirken, forteller Annichen.

Hun begrunner også hvorfor dette ble valget deres.

– Jeg føler at nå kan jeg være med på å bestemme og redigere bildene etter eget ønske. Det føler jeg hadde vært vanskeligere med en profesjonell fotograf, sier hun.

Tilbake til fotografen

Sønstrød som har jobbet med fotografering av brudepar en mannsalder, fant tidlig ut en kode som måtte knekkes for å få bilder og en opplevelse som alle ble fornøyd med.

Saken fortsetter under bildet.

Arild Sønstrød i studio

Arild Sønstrød var på besøk hos Anne-Marit Borgen Werring i Buskerudsendinga.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Jeg oppdaget at det er viktig å få med brudgommen på møter i forkant. Jenter har gjerne drømt om bryllup siden de var syv år. Det er vel de færreste gutter som gjør det. Jeg har opplevd gutter som har vært veldig negative også har de sagt etter møtet at dette skal bli gøy.

Han er opptatt av at brudeparet, deres kjærlighet og interesser skal komme frem.

– Vi lager en bok med varierte bilder. Har de møttes på en spesiell måte eller har en interesse som bør komme fram – så gjør vi det.

Arild og Pia Sønstrød forbereder i disse dager en utstilling på Drammen museum. Utstillingen åpner den 16. juni og varer til 16. oktober. Har kan du blant annet finne brudebilder fra 70 til 90-tallet.