Bryllup på budsjett

Det koster å gifte seg. Men man kan gjøre noen grep for å få ned kostnadene mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Bryllup

Et bryllup koster penger. Men god planlegging kan hjelpe brudeparet til å få den feiringen de ønsker.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Bryllup er for de aller fleste en stor dag, kanskje en av de største i livet. Det å arrangere et bryllup koster penger, men det er et spørsmål om hvor mange penger det trenger å koste.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl gir gode tips til hvordan brudeparet skal unngå å gå på en økonomisk smell.

– For å kunne starte med bryllupsplanene er man nødt til å vite hvor mye man har å rutte med. Hvis ikke kan man lett bruke mer penger enn man egentlig har råd til. Å starte livet som nygift med økonomiske problemer er ikke en god start, sier Silje Sandmæl.

Og hva er egentlig viktig? Er det viktig med god mat eller et stort band?

– Tenk på hva som er viktig, er det maten, den gode vinen, at lokalet ikke stenger tidlig, bra musikk, kjolen, bryllupsreisen? Alt er viktig, men for å få råd til alt blir man kanskje nødt til å prioritere, sier Sandmæl.

Planlegg, planlegg og mer planlegging

Forbrukerøkonomen er tydelig på at god og langsiktig planlegging gir en gylden mulighet for å spare penger.

– Bryllupsplanlegging er gøy og siden det gjerne starter ett år i forveien har man mulighet til å spare mye penger. Budsjettet er nemlig en god liste over det som skal gjøres, og noe kan man kanskje gjøre selv, få hjelp til, kjøpe på salg, kjøpe brukt osv. For å få inspirasjon på ting man kan gjøre selv er «DIY WEDDING» et godt søkeord å bruke på nett.

DIY – står for do it yourself.

Bryllup på budsjett

Annicken Valseth (27) og Morten Nino Mercader Dahl (25) fra Drammen lar hele landet følge med når de gir hverandre sitt ja. De har et bryllup på budsjett.

Annicken + Morten = sant

Annicken Valseth (27) og Morten Nino Mercader Dahl (25) gifter seg lørdag 28. mai og de har et bryllup på budsjett.

Foto: Anne-Marit Borgen Werring / NRK

– Vi har funnet mange billige løsninger på ting. Vi har kjøpt brukt brudekjole og brudekjolepike. Vi har kjøpt tiara, øredobber og armbånd og masse andre ting på Glitter, forteller bruden

Annicken er bevisst på hvordan hun bruker pengene deres.

– Jeg synes det blir feil og alltid kjøpe det dyreste og beste av alt når det fins alternativer som er like bra og mye billigere. Dressen til Morten kjøpte vi Dressmann. Vi har kjøpt sko til alle tre på nettet.

– Får det slik vi ønsker

Til tross for at Annicken og Morten har et bryllup på budsjett, føler de ikke at det er noe de går glipp av eller at de har måttet ofre noe.

– Nei, egentlig ikke! Jeg føler at vi har fått til ting akkurat som vi vil ha det, sier Annicken.

– Har du tips til noen andre som skal gifte seg?

– Bruk de ressursene du har rundt deg, Det finnes alltid mennesker som kan hjelpe deg med ting. Min søster er frisør så hun ordner håret mitt, en av mine forloverne er blomsterdekoratør så hun fikser brudebuketten, en kamerat skal ta bilder og en venninne er veldig flink til å bake så hun tar seg av bryllupskaken.