Hopp til innhold

Bruker kortere tid i voldtektssaker

Saksbehandlingstiden av DNA-spor i voldtektssaker har gått ned. Folkehelseinstituttet har tidligere brukt opp mot 160 dager, men nå leveres resultater fortløpende etter politiets forespørsel.

DNA spor

Ved avdeling for biologiske spor, divisjon Rettsmedisin og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet på Rikshospitalet i Oslo sendes biologisk spor som er sikret fra den påståtte voldtekten som skjedde på Kongsberg natt til torsdag. Bildet viser en screening av en truse fra en angivelig voldtektssak, for å påvise biologisk materiale. Sikringen av spormaterialet sendes videre til ekstraksjon for mikroskopering av sædceller og DNA analyse.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

På torsdag ble det kjent at en ung kvinne skal ha blitt voldtatt av flere menn i et bolighus like ved Kongsberg sentrum.

Politiet sier de har sikret biologiske spor som eventuelt kan knytte en eller flere menn til den påståtte voldtekten. Etter det NRK kjenner til vil spytt og hudprøver gi fullstendig DNA-profil.

Raskere behandlingstid av DNA-spor

DNA-spor i voldtektssaker sendes til rettsmedisinsk analyse ved Folkehelseinstituttet (FHI) i Oslo. Det kan ta tid å få en fullstendig rapport, avhengig av sakens kompleksitet, sier Bente Mevåg som er fagdirektør ved FHI.

Bente Mevåg

Fagdirektør ved Folkehelseinstituttet forteller at saksbehandlingen av biologiske spor i alvorlige kriminalsaker har gått ned.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi behandler en jevn strøm av saker hver måned, i snitt 500–700 saker. Saksbehandlingen tar en dag, i verste fall en uke. Sædprøver er ferdiganalysert i løpet av to dager, mens hud og hår kun tar et par timer, sier Mevåg.

Tidligere har det vært i medienes søkelys at behandlingstiden i alvorlige saker har vært opp mot 160 dager. Men den flaskehalsen i saksbehandlingstiden er borte nå, opplyser Mevåg.

Kravet fra Helse- og omsorgsdepartementet er at det skal være en gjennomsnittlig ventetid på 40 dager når det gjelder saksbehandling av alvorlig kriminelle saker.

– I høyprioriterte saker kan DNA-resultater foreligge samme dag som sporet ble sikret, sier Mevåg.