Bruken av antidepressiver har eksplodert

Nettmobbing og sosiale medier får noe av skylda for at bruken av antidepressiver har økt med 90 prosent på 10 år blant unge jenter i Østfold, ifølge Fredriksstad blad.

Bruken av antidepressiva blant unge har økt kraftig de siste ti årene.

– Det er flaut å legge ut et nytt profilbilde på Facebook, for det er ikke sikkert det får like mange "likes" som andre får, sier Eleni Sandnes. Hun er elev ved Glemmen videregående skole i Fredrikstad, og legger til:

Eleni Sandnes

Eleni Sandnes synes det er flaut å ikke få nok likes på profilbilder på Facebook.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Det er et dårlig tegn dersom man får under hundre likes.

Stor økning i antidepressiva

Det er mye press på unge jenter i dag. Presset kommer fra mange kanter, men nettmobbing og sosiale medier får noe av skylda. For noen bikker det over, og de siste ti årene har bruken av antidepressiver økt med 90 prosent i Østfold. Det viser tall som Fredriksstad blad har fått fra Folkehelseinstituttet.

– Når man streber etter noe som det er umulig å oppnå, blir man utslitt. Da tror jeg man kan ende opp med dypre depresjoner, sier Jessica Flaten, som også er elev på Glemmen.

– Man skal jo trene, se bra ut og ha bra kropp også, sier Eleni Sandnes.

At jenter står overfor nye utfordringer, kan Ragnhild Folde bekrefte. Hun er virksomhetsleder for helsevern for barn- og unge i Fredrikstad, og skolehelsetjenesten merker økt pågang.

Ragnhild Folde

Ragnhild Folde bekrefter at skolehelsetjenesten merker økt pågang blant unge jenter.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Det er stor økning i utfordringer knytta til psykososiale forhold. Det kreves mye av hver enkelt, og mange kjenner veldig på det. Kanskje særlig jenter.

Ikke unikt for Østfold

Problemene kan være vanskelige å løse.

– Det er behov for sammensatte tiltak, ikke bare medisiner. Hvis det først blir medikamentell behandling, bør det kombineres med andre tiltak, sier Folde.

Fenomenet er på ingen som helst måte unikt for Østfold.I følge psykolog og professor i barn- og unges psykiske helse, Willy-Tore Mørch, sier vi lignende tendenser over hele landet.

– Gjennom de siste ti årene har både stress og utvikling av nye antidepressive økt. Det forklarer noe av økningen, sier han til Fredriksstad blad.