Brødrene Dal-suksessen fortsetter

Brødrene Dal-suksessen fortsetter på Fredriksten festning i Halden. Lars Mjøen har laget nye spørsmål til den spennende vandringsløypa.

Brødrene Dal
Foto: NTB, Nordahl, Aleksander / NRK

- Brødrene Dal får beskjed av den norske kongen, at hvis vi ikke finner gamasjene til Karl XII, som han mistet ved slaget på Fredriksten festning i 1718, så skal Norge tilbakeføres til Sverige igjen, sa Trond Kirkvaag til NRK Østfold før TV-serien startet opp i januar i fjor.

Året var 2005, det "magiske året" for unionsoppløsningen mellom Sverige og Norge.

Som vanlig var TV-serien med Brødrene Dal en suksess, og de 10 episodene om gamasjene til Karl XII ble utover vinteren og våren 2005 sett av svært mange nordmenn.
Slik har det vært også de foregående tre tiår tidligere, når "Professor Drøvels Hemmelighet" kom i 1979, "Spektralsteinene" i 1982 og "Legenden om Atlant-is" kom i 1994.  

Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer
Foto: Anne Liv Ekroll

TV-suksess med bieffekt

 Som en følge av at TV-serien "Brødrene Dal og Karl XIIs gamasjer" ble spilt inn på festningen i Halden, og at det var store markeringer av unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige i Halden, ble det også  lagt opp en vandringsløype i festningen.
Det er en rebusløype, og underveis i løypa kan besøkende oppleve "skumle ting" mens de vandrer på historisk grunn.  

Halden, Østfold
Foto: Rainer Prang

- Herlig for oss 

- Det er Lars Mjøen som har laget spørsmålene til løypevandringen denne gangen, forteller Haldens turistsjef Liv Lindskog.

Hun var over seg av begeistring i 2005, da TV-serien markedsførte Halden og Fredriksten festning så til de grader.

Begeistringen ble ikke mindre, da det ble bestemt at en vandringsløype  med tema "jakt på gamsjene" kom i stand sommeren 2005.

- Det viste seg å være en sukesess. I fjor var det mellom 5-6000 mennesker som gikk denne rebusløypen. At den kommer til å trekke masse folk også i år, er det ikke tvil om, sier Lindskog. 

I brødrenes fotspor........

Den 18. mai i år ble barn og voksne sluppet til igjen i Brødrende Dals fotspor på festningen, og jakten er i full gang.

Rebusløypa fører deltakerne frem til den hemmelige krypten, der gamasjene kanskje er å finne.........

- Går alt som vi håper blir dette et permanent tilbud på festningen i Halden, sier Liv Lindskog.

Hun mener festninsgløypa gir folk en helt ny innfallsvinkel til Fredriksten festning, og mener TV-serien i 2005 sterkt bidro til at festningen og historien rundt den har festet seg i folks bevissthet.