Bro møter motstand

HURUM (NRK:) Naboer til den foreslåtte broa over Oslofjorden er opprørte over at Statens vegvesen anbefaler bro over Oslofjorden.

Opprørte naboer på Båtstø etter forslag om ny bro over Oslofjorden

OPPRØRTE: Naboene på Båtstø reagerer på Vegvesenets forslag om å bygge bro over Oslofjorden.

Foto: Merete Glorvigen / NRK

Vegvesenet har gjort en grundig vurdering som viser at bro er det beste alternativet. Beboerne i Båtstø kan ikke forstå at et nytt tunnelløp ikke er en langt bedre og billigere løsning.

– De har valgt å legge en lang bro over den lengste delen av Oslofjorden og det kommer til å berøre en av de største utfartsstedene for allmenne båtfolk. Vi skal over nordenden av Håøya, som er delvis fredet og det vil bli store betong konstruksjoner i vannet hele veien.

Pål Hansen står på brygga si i Båtstø og ser for seg skrekkscenarioet. Men det handler ikke bare om utsikten fra stua, og at han er direkte berørt. De siste årene har han vært aktivt med i gruppa som er imot bro over Oslofjorden via Håøya, alternativet Statens vegvesen nå anbefaler.

Pål Hansen

UFORSTÅELIG: Pål Hansen kan ikke forstå at Statens vegvesen anbefaler bro over Oslofjorden.

Foto: Merete Glorvigen / NRK

Frustrerte og overrasket

Flere av beboerne har samlet seg på Hansen brygge, de er alle frustrerte og overrasket over Statens veivesens avgjørelse.

En av dem er Harald Moritz, han kjøpte et hus her for 12 millioner for noen få år siden. Han hadde sett for seg pensjonisttilværelsen her, nå tror Moritz at planene må endres.

– Jeg tror det blir en evig søppelkasse. Fra de stedene det går bro fra før, fra Brevik-området på begge sider er det en evig strøm av lektere for vedlikehold, folk kaster fra seg, det skygger. Jeg har en hel bok av argumenter som disse som foreslår en bro ikke er kvalifisert nok til å ha lest.

Hva betyr det for deg?

– Det blir rett og slett å flytte. Jeg har faktisk forberedt meg allerede.

Heidi Marie Nordal er også opprørt. Hun driver dykkesenter i Oslofjorden og er opptatt av hvilke konsekvenser det får under overflaten.

– Akkurat her hvor broa skal komme er et av de mest brukte stedet for dykkerne i Oslofjorden. Vi er redde for at det vil ødelegge mye under vann og det vil også ødelegge opplevelse av å være på fjorden, mener hun.

Ønsker tunnel fremfor bro

På brygga i Båtstø er det fullstendig enighet om hva som ville vært den beste løsningen.

– Hvis man lager en tunnel til og man får to separate løp, det er en måte som gir mye mindre inngrep i området, sier Nordal.

Rasmus Hansson

STØTTER NABOENE: Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne mener at en bro vil spise opp mye av de store arealene rundt fjorden.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Beboerne i båtstø få støtte fra Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne.

– Vi trenger ikke en bro som både spiser opp mye store arealer med nye veier på begge sider av fjorden. Og dessuten ødelegger en av Oslofjordens naturperler, nemlig Håøya. Her må alle gode krefter gå sammen for å lage en tunnel og løser de behovene som finnes, sier Hansson.