Brian West dømt til betinget fengsel

Brian West ble i dag dømt til 10 måneders betinget fengsel.

Brian West

Brian West vedtok dommen på stedet.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Prøvetid er satt til to år.

West møtte i retten i dag siktet for å ha unndratt 1,26 millioner kroner i skatt mens han spilte for Fredrikstad Fotballklubb.

Den tidligere FFK-spilleren vedtok dommen på stedet.

– Jeg synes dommen er rettferdig, så jeg får bare respektere den og gå videre. Man blir selvfølgelig lettet når man slipper å sitte i fengsel, sier han til NRK.no.

Politiet nedla påstand om 12 måneders betinget fengsel.

Mottok 2,7 millioner

Ifølge mottok Brian West i perioden fra 2004 til 2008 til sammen i overkant av 2,7 millioner kroner. Pengene ble overført til West via selskapene ProPlayer Management og Pinnacle Athlete Consulting.

Det skal ha skjedd uten at det ble rapportert i lønns- og trekkoppgaver, og uten at West førte det i selvangivelsen. Ifølge siktelsen skal pengene ha vært skattepliktig inntekt, og West skulle ha betalt i overkant av 1,26 millioner kroner i skatt.

West sier til NRK at han var ung og kun fokusert på å spille fotball da han kom til Fredrikstad fra USA som 25-åring. Han har i ettertid skjønt at han burde sjekket grundigere om alt det formelle var på plass.

– Når man er 25 år og kommer til et nytt land for å spille fotball, så lar du de som er profesjonelle ta ansvaret for slike ting. Men til syvende og sist var det mitt ansvar å sørge for at alt var riktig, sier han.

Foretaksstraff i 2012

Sommeren 2012 fikk Fredrikstad Fotballklubb og Fredrikstad Fotballklubb Sport AS foretaksstraffer på henholdsvis 100.000 og 300.000 kroner, og tre tidligere ledere ble bøtelagt med 25.000 kroner hver.

Den såkalte Piiroja-saken startet allerede i 2009, da det ble avslørt at det ble overført en million kroner i året til spillerens agentselskap i Baltikum. De skulle gå til speideroppdrag, men ga aldri resultat. Det ble mistenkt at det egentlig dreide seg om forkledd lønn for å unngå å betale skatt i Norge.

I forbindelse med etterforskningen av denne valgte Brian West selv å ta kontakt med politiet.

– Det er jeg som hele tiden har tatt kontakt med politiet. Jeg ringte til politiet for å fortelle min historie. De gangene jeg ikke fikk tak i dem, ringte jeg advokaten min som satt opp et møte med dem. Jeg har vært i flere møter med politiet for å gå gjennom saken og legge alt på bordet.

Den tidligere FFK-spissen sier at tiden i forkant av rettssaken har vært tøff. Han er nå glad for at han endelig kan gå videre med livet.

– Jeg har gruet meg lenge til denne dagen. Man skjønner alvoret når man har dommeren sittende foran deg. Det er veldig spesielt, men jeg er veldig glad for at alt er slutt nå.