Brende: – Frivilligheten varmer mitt hjerte

DRAMMEN (NRK): Den største flyktningstrømmen siden 2. verdenskrig engasjerer de fleste. Da utenriksministeren besøkte Drammen mandag, var det en fullsatt sal som fikk høre om de utfordringene Norge og verden står overfor de nærmeste årene.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende (H) er fornøyd med at Norge tar imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Under tittelen "Utenrikspolitikk i en global krisetid" kom utenriksministeren til Høgskolen i Buskerud og Vestfold mandag.

Som gjesteforeleser skulle han gi tilhørerne et innblikk i de utfordringene Norge og verden står overfor i de kommende årene.

I sin forelesning snakket Brende blant annet om den destabiliserte situasjonen på Krim, som følge av Russlands annektering. Han var også innom den ustabile verdensøkonomien vi har sett de siste årene.

Rekordmange flyktninger

Likevel var det flyktningstrømmen som aktualiserte Brendes besøk.

Børge Brende besøker HBV

Salen på Høgskolen i Buskerud og Vestfold var så godt som full da utenriksministeren var gjesteforeleser.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Rundt 140 tilhørere, studenter og lærere, fikk høre om oppblomstringen av ekstremisme, som har ført til den største flyktningstrømmen siden 2. verdenskrig. Ifølge Brende er 60 millioner mennesker på flukt. Bare så langt i år har 300.000 av disse kommet til Europa. Norge er blant de beste i klassen til å ta imot flyktninger, hevder Brende.

– Gjennom at vi har lagt opp til å ta imot 8.000 overføringsflyktninger, så tar vi sju prosent av alle de FNs høykommissær for flyktninger har sagt ja til, sier Brende.

Les også:

Forrige uke kom det rundt 10.000 flyktninger til Østerrike på en dag. Brende sier disse ikke er reelle flyktninger, men asylsøkere. Han er bekymret for den økte strømmen av asylsøkere, men han mener at Norge har tatt sin del av ansvaret for flyktningstrømmen.

– Det er viktig å skille mellom overføringsflyktninger og asylsøkere. Overføringsflyktningene sitter i flyktningleirer, og FNs høykommissær har tatt ansvaret for disse og overfører dem til andre land. Høykommissæren har sagt at Norge går foran med stor sjenerøsitet. Men vi skal selvsagt vedstå oss de internasjonale forpliktelsene vi har. De asylsøkerne som kommer til Norge og har krav på beskyttelse, har også krav på opphold, sier Brende.

Berømmer nordmenns innstilling

Rundt omkring i landet har det blitt satt i gang flere innsamlingsaksjoner, og kjendiser har engasjert seg for de syriske flyktningene. Brende er glad for at folk flest gjør mye for å legge til rette for flyktningene.

– Jeg synes det er veldig sterkt. Som tidligere generalsekretær for Røde Kors, varmer det mitt hjerte å se den frivilligheten. I en slik katastrofe må alle bistå i god dugnadsånd, og det vi ser nå er Norge på sitt beste, avslutter Brende.