Bredtvet kirke kan bli solgt

Den norske kirke har mistet mange medlemmer i Groruddalen. Mandag skal Oslo bispedømme bestemme om de vil selge eller leie ut Bredtvet kirke til Den katolske kirke.

Sokneprest i Bredtvet kirke, Bjørn-David Haraldsen.

Sokneprest Bjørn-David Haraldsen inne i Bredtvet kirke. – Her har vi et flott alter som hviler på to steiner, som er fra grunnmuren på huset til Hans Nielsen Hauge. Huset sto på dette stedet før kirken ble bygd, sier Haraldsen.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie/NRK

– Det at vi nå kan miste kirken, synes vi er veldig tragisk, sier sokneprest i Bredtvet kirke, Bjørn-David Haraldsen.

Harald Hegstad

Harald Hegstad, leder i Oslo bispedømmeråd.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Mange som bor i Groruddalen tilhører andre religioner, og behovet for kirker er ikke lenger like stort. Derfor skal Oslo bispedømmeråd bestemme seg for om de fire sognene i Grorud-området skal bli ett, og om de skal gi fra seg Bredtvet kirke.

Leder i Oslo bispedømmeråd, Harald Hegstad, mener at Bredtvet kirke vil være den beste kirken å gi slipp på, enten ved å selge eller leie den ut.

– Bredtvet kirke ligger ikke midt i et boligområde, som for eksempel Rødtvet kirke, sier Hegstad.

– Og i Rødtvet kirke er det et eldresenter i samarbeid med bydelen, som vi ønsker at skal videreføres.

– Naturlig å beholde Bredtvet

Sokneprest Haraldsen er ikke enig i argumentasjonen fra bispedømmerådet.

– Dette er en av de beste og mest velholdte kirkene, og da synes vi det er naturlig å beholde den. I tillegg har den historisk tilknytning, siden Hans Nielsen Hauge bodde her de siste sju årene av sitt liv, sier Haraldsen.

Hvis dette blir en realitet, vil dere føle dere overkjørt av bispedømmet?

– I høyeste grad, for det er ingen her som ønsker det.

Biskop Bernt Eidsvig

Biskop Bernt Eidsvig.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Hvis Oslo bispedømmeråd bestemmer seg for at de ønsker å gi slipp på kirken på mandag, blir det opp til Kirkelig fellesråd å ta den endelige avgjørelsen. I så fall kan kirken bli katolsk, for den katolske kirken trenger lokaler i dette området.

– Ligger gunstig til

Oslos katolske biskop Bernt Eidsvig sier at det bor rundt 9 000 registrerte katolikker i området. De trenger en kirke, og siden de ikke allerede har bygget en selv, mener han Bredtvet kirke vil egne seg godt.

– Det har med kirkens størrelse å gjøre, den er liturgisk godt tegnet til messefeiring ut fra våre regler. Og den ligger gunstig til i Groruddalen, sier Eidsvig.

Bredtvet kirke

Bredtvet kirke ble bygget i 1977, og har 600 plasser.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK