Hopp til innhold

Bredt bystyreflertall vil bygge ut Tryvann

Det skjer til tross for at et enstemmig bystyre for bare to og et halvt år siden gikk inn for å verne Tryvannstoppen.

Tryvann skisenter
Foto: André Strand / NRK

I 1930 meide en høststorm ned sju mål skog ved Tryvann og dannet grunnlaget for at Tryvannskleiva så dagens lys.

Åtti år senere stormer det på nytt rundt Tryvann. Tross motstand fra friluftsorganisasjonene er det bredt politisk flertall i Oslo kommune for full utbygging av skisenteret.

Alpint og snowboard er friluftsliv godt som noe, sier byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen fra Høyre.

– Hvis vi skal klare å dra barn og ungdom ut i aktivitet og bort fra playstation og data, så må vi ha fritids- og rekreaksjonstilbud som virkelig trekker folk inn i marka igjen, sier han.

Aksepterer nesten hele planen

Generelsekretær i Oslo og Omland Friluftsråd, Asbjørn Olsen, understreker at også friluftsrådet støtter en utvidelse av Tryvann Vinterpark.

– Jeg vil tro at vi aksepterer 80-90 prosent av planen, sier han.

Det er imidlertid tre elementer i planen som strider i mot naturvern- og tradisjonelle markahensyn, mener friluftsrådet;

Det ene er den delen av Wyllerløype-utbyggingen som er i konflikt med langrennsløypa fra Bogstad til Tryvann.

Det andre er restauranten ved Toppsenteret, som ifølge Asbjørn Olsen vil ødelegge livsgrunnlaget for Tryvannsstua.

Det tredje er nybegynner- og handikapområdet på Tryvannstoppen, som bystyret så sent som i 2007 gikk inn for å verne mot inngrep.

– Toppområdet er vel nesten indrefilèten av det som er marka i Oslo. Det er et fantastisk område, som er gitt fra Thomas Heftye for over 100 år siden, til byens borgere. Det leies nå bort i 40 år, og Tryvann vinterpark kan nesten gjøre hva de vil med det, sier Olsen.

– Toppområdet helt essensielt

Friluftrådet kritiserer politikerne for å gi etter for et ultimatum fra styret i eierselskapet Tryvann Skisenter. De krever at planen må vedtas i sin helhet.

Styreleder Jan Chr. G. Sundt begrunner dette med at planene allerede er vesentlig redusert nettopp for å imøtekomme motforestillingene.

– Hvis man skjærer av noe som er essensielt for å få dette til å fungere ordentlig, så henger rett og slett ikke dette sammen. Vi mener at det man har landet på nå, er et minmimum av det som vil gi et helhetlig anlegg som kan forsvares økonomisk, sier han.

– Hvorfor er toppområdet så viktig?

– Det er helt essensielt fordi brukerne må få anledning til å lære å stå på ski eller snowboard, hvis de skal kunne bruke anlegget. Hvis man ikke har et sted så begynne, så kan man heller ikke fortsette, sier Sundt.

– Vi har ikke gitt etter

Også Bård Folke Fredriksen forsvarer utbyggingen av Tryvannstoppen, tross bruddet på bystyrets vernevedtak.

– Nå har Tryvann vinterpark kommet tilbake, og ønsker å lage et toppområde på et mindre areal enn det vi vurderte i flerbruksplanen, derfor har vi syntes at dette er ok. Det blir en mye bedre og mer praktisk løsning for familier som skal til Tryvann hvor både voksne og barn skal stå på ski, sier han.

– Har dere gitt etter for et ultimatum fra Tryvann vinterpark, om alt eller ingenting?

– Nei, overhodet ikke. Vi har vurdert hvert enkelt forslag i denne planen, og kommet til at den samlede utbyggingen er det som tjener Oslos interesse best.