Hopp til innhold

Bredt flertall for Munch-Stenersen

Venstre og SV sikrer bredt flertall for kulturbyggene i Bjørvika når bystyret skal vedta planene i morgen kveld. Se video.

Lambda
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video.

Den videre planleggingen av Munch-Stenersenmuseeum og Deichmanske hovedbibliotek starter umiddelbart.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen, V.

Foto: Svein Ommundsen

Byggene blir mer klimavennelige, og studentboliger i området skal utredes. Akkurat det var viktig for leder i byutviklingskomiteen Ola Elvestuen fra Venstre.

- Jeg er veldig fornøyd. Både med Munch-museet og Deichman, men også med at vi nå har et flertall i bystyret. At bystyret ønsker å få på plass studentboliger i Bjørvika.

1000 studentboliger i Bjørvika

Når Oslo bystyre i morgen vedtar å bygge de to arkitektkonkurranse-vinnerne Lambda og Diagonale som henholdsvis nytt Munch-Stenersenmuseeum og nytt Deichmanske hovedbibliotek, vil også Venstres drøm om 1000 studentboliger i Bjørvika være en del av vedtaket.

Selv om det foreløpig er snakk om å utrede mulighetene for, har Elvestuen god tro på at det blir en realitet.

- Jeg mener at det er veldig stor sannsynlighet for at dette får vi til, men det betinger at vi følger saken hele veien ut, at vi følger med på hvert eneste steg og sørger for at avtalene kommer på plass før noen av eiendommene selges, sier Elvestuen.

I forliket mellom SV, Venstre og byrådet er også planene om å gjøre de to kulturbyggene radikalt mer klimavennelige enn de framstår på tegnebrettet. Men det er uklart hva dette egentlig betyr i praksis.

Starter prosjekteringen umiddelbart

Det er også enighet om at man starter med prosjekteringen av begge de to byggene umiddelbart etter at bystyre-vedtaket er banket igjennom i morgen.

Knut Even Lindsjørn, SV

Knut Even Lindsjørn, SV.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

SV fryktet at et nytt hovedbibliotek ville bli satt på vent til etter at det nye Munch-museet var ferdigbygd. Nå starter planleggingen parallellt, sier SVs gruppeleder i bystyret Knut-Even Lindsjørn.

- Vi er veldig fornøyd med at vi fikk sikret en god fremdrift for Deichman. Et nytt hovedbibliotek er den viktigste kultursatsingen i Oslo i årene fremover, og nå får vi til en god fremdrift for Deichman som mange har vært bekymret for, sier Lindsjørn.

Bredt flertall for kulturbyggene

Også byrådet er fornøyd med at det nå er et bredt flertall for kulturbyggene i Bjørvika. I formiddag fortalte Østlandssendingen at Arbeiderpartiet, Krf og Rødt forkaster Lamda-forslaget om nytt Munchmuseeum, og krever ny arkitektkonkurranse.

LES: Ap vil ha ny Munch-konkurranse

LES: - Lambda bør ikke bygges!

Torger Ødegaard

Torger Ødegaard, H.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kulturbyråd Torger Ødegaard er glad for at både SV og Venstre nå støtter opp om planene.

- I morgen vil bystyret fatte en kulturpolitisk beslutning som vil bli lagt merke til både langt utenfor byen og landets grenser. Dette er utrolig artig og utrolig viktig.

Hvor viktig er det at det er et bredt flertall for disse planene i bystyret?

- Dette er en stor kulturpolitisk satsing for Oslo og hvor det selvfølgelig er viktig å ha en bredest mulig politisk forankring. Jeg synes det er synd at Arbeiderpartiet ikke vil være med på dette, men jeg glad for alle de andre partiene som nå er med oss på dette.